Decydując się na kawę do domu lub biura, warto zastanowić się nad jej rodzajem. Kawa mielona, ziarnista czy w kapsułkach – jaką wybierzesz? Osoby, które uważają się za smakoszy tego napoju, doskonale wiedzą, że każdy z tych rodzajów gwarantuje inny smak i aromat. Wielu wielbicieli espresso lub kawy z mlekiem ma też po prostu swoje własne preferencje co do rodzaju, gatunku, a nawet sposobu parzenia tego napoju. Dlatego przygotowaliśmy przegląd propozycji, który może posłużyć jako inspiracja podczas następnych zakupów.
Kawa ziarnista – jaka najlepsza?
Wielu ekspertów twierdzi, że kawa w ziarenkach ma nieporównywalnie lepszy smak niż jej mielony odpowiednik. Jest najbardziej świeża, ponieważ ziarna są przechowywane w całości i mielone tuż przed parzeniem, co wpływa pozytywnie na aromat i smak kawy. Trzeba przyznać, że jest coś niezwykłego w zapachu mielonych ziaren tuż przed przygotowaniem napoju, który szybko staje się główną częścią codziennego rytuału picia kawy. Mamy też możliwość dostosowania grubości mielenia do konkretnej metody parzenia, co przekłada się też na smak.
Jeśli zastanawiasz się, jaka kawa ziarnista do ekspresu będzie najlepsza, sprawdź nasz sklep internetowy z kawą. Znajdziesz tu produkty od sprawdzonych producentów i dostawców, dzięki czemu wybierzesz moc i intensywność kawy, która najlepiej odpowiada Twoim preferencjom. Potrzebujesz pomocy z wyborem? Zapewniamy, że włoska kawa ziarnista to strzał w dziesiątkę! W końcu nikt nie przygotowuje kawy tak dobrze jak Włosi! Choć zdajemy sobie sprawę, że wybór kawy to również kwestia osobistych doświadczeń i upodobań. Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu, która według nas przykuje Twoją uwagę to produkty firm Covim, LavAzza, Caffe Boasi, Segafredo czy Nero Nobile.
Kawa mielona – czym się wyróżnia?
Nie każdy z nas posiada młynek do kawy czy ekspres, który ma funkcję mielenia ziaren lub nie każdy chce je za każdym razem mielić samodzielnie. Wiele osób sięga po inne sposoby parzenia ulubionej małej czarnej. W takim przypadku masz dobrą opcję - kawę mieloną. Mimo że jest już rozdrobniona, nadal utrzymuje pewną świeżość, zwłaszcza jeśli jest przechowywana w szczelnym opakowaniu, ale traci ją szybciej niż kawa ziarnista. Trudniej też decydować o grubości mielenia, nie każdy producent zapewnia taki wybór. Jaka kawa mielona jest najlepsza? Ciekawą propozycją jest delikatna Crema Espresso od Caffe Boasi, a także pełna aromatu Arabika o niskiej kwasowości od firmy Covim. Kawa mielona do kawiarki, ekspresu czy parzenia samodzielnego będzie odpowiednia i do domu, i do biura.
Kawa w kapsułkach – prostota i szybkość
Dla tych, którzy lubią wygodę i szybkość, idealnym rozwiązaniem może być kawa w kapsułkach. Jest to gotowy produkt, w którym kawa jest hermetycznie zamknięta w specjalnych kapsułkach. Wystarczy umieścić ją w odpowiednim urządzeniu do kawy, a kawa jest parzona automatycznie. To świetna propozycja do biura, gdy chcesz poczęstować gości kawą z mlekiem lub bez mleka. Dzięki szczelnemu zamknięciu kawy w kapsułce smak przygotowanego z nich napoju jest bardzo zbliżony do tradycyjnej kawy parzonej. Jaka kawa w kapsułkach jest najlepsza? Zdecydowanie ta, która odpowiada Twoim gustom! Do dyspozycji masz głęboką i aromatyczną Arabikę, która zachwyci największych smakoszy lub mieszankę Arabiki i Robusty, wyróżniającą się słodkim aromatem.
Podsumowanie
Kawa mielona, ziarnista czy w kapsułkach? Największą różnicą między różnymi rodzajami kawy jest sposób ich przygotowania i wygoda. Kawa ziarnista wymaga dodatkowego sprzętu w postaci młynka czy ekspresu do kawy. Kawę mieloną można parzyć na wiele sposobów, jest więc uniwersalna. Kawa w kapsułkach to wygoda i szybkie przygotowanie. Bez względu na to, który rodzaj kawy preferujesz, najważniejsze jest znalezienie smaku, który najbardziej Ci odpowiada. Każda z wymienionych form ma swoje plusy i minusy. Wybór odpowiedniej kawy jest niezwykle istotny dla każdego miłośnika tego napoju. Pamiętaj, że ten moment radości z przygotowania i picia kawy może uczynić Twój dzień o wiele lepszym!