postimg
Opublikowano

Jaka jest idealna temperatura do parzenia kawy?

89966338 854797308317259 2679637637959734168 N

Wcześniej czy później chyba każdy miłośnik kawy postanawia przejść na wyższy poziom wtajemniczenia i zaczyna parzyć kawę samodzielnie w domu, bez użycia automatycznego ekspresu. Jeżeli tak jest w Twoim przypadku, to musisz pamiętać, że aby otrzymać wyśmienitą filiżankę kawy, należy spełnić wiele wymagań. Obejmują one zazwyczaj wybór świeżo palonych ziaren kawy, prawidłowe mielenie i ustalenie odpowiedniego stosunku kawy do wody. Jest jednak jeszcze jeden czynnik, który jest kluczowy dla osiągnięcia aromatycznej i pysznej kawy – ustawienie odpowiedniej temperatury wody. Jaka jest więc idealna temperatura do parzenia kawy?

W rzeczywistości połowa problemu z zaparzaniem kawy niespełniającej oczekiwań często sprowadza się do tego elementu. Przegrzane lub niedogrzane, w takich warunkach żadne ziarno nie może osiągnąć pełnej ekspresji smaku. Jaki jest więc idealny zakres temperatury wody do przygotowania wyśmienitej kawy? Zacznijmy od kilku podstaw.

89966338 854797308317259 2679637637959734168 N

JAK TEMPERATURA WODY WPŁYWA NA SMAK TWOJEJ KAWY?

Woda stanowi 90 do 95% objętości filiżanki kawy. Nie ona jednak jest najważniejszym składnikiem. Wraz ze składem mineralnym za ogólny smak odpowiada również temperatura wody. Wpływa ona na to czy otrzymamy smak kwaśny, gorzki, czy słodki. Czynnik ten ma bezpośredni wpływ na proces ekstrakcji, który wydobywa smaki ze zmielonych ziaren.

Podczas parzenia zachodzi wiele skomplikowanych reakcji chemicznych. Woda ekstrahuje olejki, kofeinę, kwas jabłkowy, octowy i chlorogenowy. Temperatura odgrywa istotną rolę w tym procesie, ponieważ wyższy jej poziom pozwala na szybsze tempo ekstrakcji. Oznacza to, że kontrolowanie ekstrakcji staje się w tym momencie trudniejsze, gdyż niepożądane elementy smakowe są uwalniane za szybko.

Niska temperatury wody również może powodować pewne problemy. Chociaż możesz wydłużyć czas parzenia, to jednak niektóre związki z fusów kawy nie są w pełni ekstrahowane. Prowadzi to do otrzymania kwaśnych kaw, którym brakuje treści, ponieważ wyekstrahowane związki mogą być głównie kwasami bez niezbędnych olejków, które nadają goryczkę i słodycz dla ogólnej równowagi.

Z tych powodów kontrolowanie temperatury wody jest naprawdę ważne dla każdego miłośnika kawy lub baristy, aby otrzymać aromatyczną i pyszną filiżankę kawy.

Coffee Cafe Cup 1149983 1024x910

JAKA JEST IDEALNA TEMPERATURA WODY DO PRZYGOTOWANIA KAWY?

Najlepiej zaparzać kawę w temperaturze od 90 do 95 stopni, aby uzyskać optymalną ekstrakcję. Jest to odpowiedni zakres, w którym rozpuszczalne w wodzie składniki smakowo-zapachowe najłatwiej rozpuszczają się w wodzie. Tak długo, jak utrzymujesz temperaturę wody w tym zakresie, Twoja filiżanka kawy będzie smakować wyśmienicie.

Jeśli chcesz poeksperymentować, poniższe wskazówki mogą być pomocne przy Twojej ulubionej metodzie:

a) prasa francuska – 93 stopnie

Dzięki wydłużonemu czasowi parzenia i grubemu mieleniu French Press może stworzyć perfekcyjną filiżankę, pozostając dokładnie w środku sugerowanego zakresu temperaturowego. W celu otrzymania wody o temperaturze 93 stopni zdejmij ją z ognia w temperaturze wrzenia, a następnie odczekaj 1 minutę przed wlaniem.

b) kawa zalewana – 90 do 96 stopni

Kawa zalewana sprawdza się dobrze w wyższych zakresach temperatur w przypadku lekko palonych kaw. Jeśli jednak parzy się ciemniejsze, należy nieco obniżyć temperaturę. Nie zapomnij również wstępnie podgrzać pojemnika i stożka, aby uniknąć utraty ciepła podczas zalewania.

c) Aeropress – 77 do 96 stopni

Temperatura wody do zaparzania Aeropressu może się różnić w zależności od tego, ile czasu chcesz zaparzać kawę. W większości przypadków sprawdzi się wyższy zakres temperatur. Jeśli planujesz jednak prasować powoli i wydłużyć czas parzenia, lepiej zbliżyć się do 77 stopni.

d) Espresso – od 88 do 93 stopni

Chociaż większość ekspresów do kawy często automatycznie ustawia odpowiednią temperaturę wody, nadal trzeba pamiętać, do czego należy dążyć. Zakres od 88 do 93 stopni jest idealny do wydobywania smaków w filiżance espresso.

Kettle Hot Tea 565595 1024x682

JAK KONTROLOWAĆ TEMPERATURĘ WODY?

Jeśli chcesz łatwo i konsekwentnie zapewnić odpowiednią temperaturę wody, dobrym rozwiązaniem wydaje się zakup czajnika z regulacją temperatury. Ten rodzaj urządzenia może być ustawiony na określony poziom i będzie utrzymywać stałą temperaturę wody, nawet gdy tego nie pilnujesz.

Zaleca się również zakup dobrego termometru do kontrolowania zmian temperatury podczas gotowania.

Kolejnym ważnym czynnikiem, który musisz wziąć pod uwagę przy parzeniu kawy, jest wysokość Twojej położenia. Wpłynie to na temperaturę wrzenia wody, co skutecznie zmieni idealny zakres temperatury parzenia.

Zasadniczo im wyżej mieszkasz, tym niższej temperatury potrzebujesz by zagotować wodę. Jeśli wiec mieszkasz w pobliżu morza, lepiej pozwolić wodzie ostygnąć przez kilka minut po osiągnięciu temperatury wrzenia. W przypadku wyżej położonego obszaru, w którym wrzenie jest osiągane w niższej niż 92 stopnie temperaturze, wystarczy nieco obniżyć temperaturę, aby uzyskać lepsze wyniki.

PODSUMOWANIE

Jaka jest więc idealna temperatura do parzenia kawy? Koniecznie trzeba wiedzieć, że filiżanka dobrej kawy jest efektem różnych części składowych: wody, odpowiedniej dawki i dobrych ziaren. Jeśli poświęcasz energię i czas na parzenie kawy w domowych warunkach, nie ignoruj żadnego z tych czynników. Chociaż nie ma sensu popadać w obsesję z powodu niewielkich wahań temperatury wody, należy upewnić się, że ziarna są zalewane wodą w odpowiednim zakresie temperatur, aby wydobyć najlepsze smaki.

Warto pamiętać, że dobre ziarna zasługują na dobre parzenie.