postimg
Opublikowano

AeroPress, czyli znakomita kawa z „wielkiej strzykawki”

AeroPress - foto tytułowe

AeroPress jest stosunkowo nowym urządzeniem. Został on wynaleziony przez Amerykanina Alana Adlera w 2005 roku w Stanach Zjednoczonych. Alan Adler to inżynier zafascynowany aerodynamiką i zabawkami. Od lat 70 w wolnych chwilach projektował zabawki takie jak yo-yo, frisbee czy bumerangi. Na konstrukcję AeroPressu składa się zaledwie kilka elementów: tłok, komora z sitkiem, w której umieszczany jest papierowy bądź metalowy filtr, oraz gumowa uszczelka. Wykonany jest on z poliwęglanu, dzięki czemu jest bardzo trwały, lekki i nietłukący. Wynalazek został pokochany przez setki baristów, którzy cenią go za jego uniwersalność oraz wiele możliwości. Wyglądem przypomina strzykawkę, co dodaje mu charakteru i umożliwia picie dobrej kawy nawet podczas dalekich podróży.

Zaletą AeroPressu jest uniwersalność – z jego pomocą możesz parzyć zarówno kawy ziarniste pod espresso, jak i najlepsze jakościowo kawy jednorodne. Jest też najlepszym możliwym urządzeniem w podróży. Z ręcznym młynkiem i odrobiną gorącej wody dobrą kawą możesz cieszyć się na wyjeździe czy rekreacyjnej wycieczce.

Zestaw kawowy

AeroPress również działa na zasadzie strzykawki – zmieloną kawę zalewamy wodą, a następnie pod ciśnieniem przeciskamy przez papierowy lub metalowy filtr pozbywając się przy tym fusów. Ilość kawy to 7-9 gram na 100 ml wody, czyli około 16-22 gramy na cały AeroPress.

AeroPress - kilka rozmiarów

Jak zaparzać kawę w takim urządzeniu? Możliwości jest wiele, dlatego na dobry początek przedstawiamy dwie najpopularniejsze metody – klasyczną i odwróconą (inverted).

AeroPress – metoda klasyczna

Przefiltrowaną wodę najlepiej w dzbanku Brita podgrzej do temperatury 88 – 94°C.

Umieść papierowy filtr w sitku i przepłucz go gorącą wodą. Pozwoli to zniwelować jego papierowy posmak. Następnie zakręć sitko na dolnej części AeroPressu i umieść go w naczyniu, do którego będziesz wyciskać kawę.

Do cylindra wsyp zmielone ziarno i zalej niewielką ilością wody przykrywając całą kawę.

Po upływie 30 sekund, powolnymi okrężnymi ruchami dolej pozostałą część wody.

Zamieszaj kawę trzy razy w kierunki „tył – przód” i w kierunku „prawo i lewo”

Po upływie 1:15 min do 1:30 minut od momentu zalania kawy, zacznij naciskać tłok. Czynność ta powinna zająć około 30 sekund.

Budowa AeroPressu

Metoda inverted (odwrócona)

Przefiltrowaną wodę najlepiej w dzbanku Brita podgrzej do temperatury 88 – 94°C.

Do sitka włóż papierowy filtr, przelej go gorącą wodą.

Następnie ustaw AeroPress w pozycji inverted, czyli ustaw tłok gumową końcówką do góry, a na niego lekko wsuń drugą tubę.

Wsyp zmielone ziarno i zalej niewielką ilością wody przykrywając całą kawę. Odczekaj 30 sekund.

Po upływie tego czasu, dolej resztę wody do urządzenia i zamieszaj.

Następnie koszyczek z filtrem przymocuj do górnej części Aeropressu.

Po upływie 1:15 min – 1:30 minut od czasu rozpoczęcia parzenia przekręć Aeropress i przeciśnij kawę do naczynia. Ta czynność powinna nam zająć około 30 sekund.

Przykłady zastosowania AeroPressu

Ten mały gadżet – AeroPress – jest jednym z ulubionych urządzeń większości baristów na świecie. Dzięki niemu parzenie dobrej kawy może odbyć się szybko, a ponadto jest prosty w obsłudze, łatwy do utrzymania w czystości i niedrogi. Jest doskonałym urządzeniem do zaparzenia filiżanki kawy w biurze, w domu i w podróży. Na dodatek, jego cena jest przystępna.

Rodzaje kaw z AeroPressu

Kawa ze strzykawki jest intensywna, o pełnym body, czysta, zbalansowana i soczysta. W dodatku sprawdzi się i dla kawowych konserwatystów, którzy lubią małą czarną zbliżoną do espresso, jak i dla tych, którzy uwielbiają eksperymenty.