postimg
Opublikowano

Kawa z Nikaragui – „środkowoamerykańskie złoto”

Nicaragua Caffe

Kraj wulkanów i jezior, w którym znajdziesz wiele rezerwatów biosfery, miejsce zamieszkania wyjątkowych gatunków roślin i zwierząt. Wydaje się, że ciężko znaleźć lepsze miejsce do uprawy wysoko gatunkowej kawy. Taka jest właśnie Nikaragua – największy kraj Ameryki Środkowej. Unikalny klimat do kawowych upraw zapewnia zarówno sąsiedztwo Oceanu Spokojnego, czy Morza Karaibskiego, jak i wulkaniczne pasma górskie przecinające kraj. Dodatkowo gorący, równikowy klimat zapewnia temperaturę przekraczającą średnio 25 stopni miesięcznie. Wszystkie te czynniki to optymalne warunki dla nikaraguańskich sadzonek kawy.

Droga ziaren – od uprawy do eksportu

Nikaragua to miejsce na ziemi, gdzie zielona kawa stanowi niezwykle cenne dobro, a jej uprawa, zbieranie i eksport stanowi podstawę utrzymania, ale też styl życia. Jak się okazuje Nikaragua jest drugim najbiedniejszym krajem półkuli zachodniej. W 2020 roku około 30 procent populacji żyło tutaj u progu ubóstwa. Nie dziwi zatem fakt, że produkcja kawy w tym egzotycznym zakątku jest rozdrobniona pomiędzy ponad 950 niewielkich gospodarstw rolnych, o rozmiarach nie przekraczających 2,5 ha (ponad 50% produkcji należy do małych gospodarstw). Eksport kawy to podstawa funkcjonowania rolnictwa. Liczby nie kłamią – ponad 20% PKB rolnictwa to ta właśnie uprawa kawy, zapewniająca mieszkańcom połowę miejsc pracy.

kawa z Nikaragui

Jakie ma to odniesienie do jakości uprawy kawy? Większość produkcji skupiona jest na pracy rąk ludzkich. Mieszkańcy Nikaragui są często zbyt biedni, żeby stać ich było na sztuczne nawozy i dzięki temu plantacje, choć nie certyfikowane, pozostają w dużym stopniu ekologiczne. To niezwykłe atuty, na tle bardziej uprzemysłowionych krajów kawy. Do niedawna te kameralne gospodarstwa musiały podejmować działania, aby wyjść na rynek ze swoimi produktem, w postaci zielonej kawy. W tym celu zakładały stowarzyszenia i spółdzielnie, które mogły aktywnie uczestniczyć w łańcuchach dostaw i reklamować unikalny charakter zbieranej przez siebie kawy.  Co ciekawe, zdecydowana większość kawy produkowanej w Nikaragui to Arabika. Dopiero od 2016 roku rozpoczęto pracę nad uprawami obejmującymi też Robustę.

Ta gałąź gospodarki jest tutaj jednak wciąż ważna, a rząd robi wszystko, żeby pomóc drobnym gospodarstwom. Dzięki temu eksport kawy sukcesywnie rośnie.  W okresie 2009 – 2011 wynosił 2 568 00 worków a w okresie 2019 – 2021 już 2 782 000 worków, mimo, że ten ostatni okres obejmuje czas pandemii. Te dane pokazują, że wciąż na rynkach europejskich daje się zauważyć ekspansję coraz to nowych odmian kawy z tego kraju. Obecnie Nikaragua zajmuje 11 miejsce w światowym rankingu produkcji kawy (https://worldcoffeeresearch.org.) Wielu wytrawnych znawców zaczyna dostrzegać też różnice w mieszankach pochodzących z różnych rejonów kraju.

Unikalne cechy kawy z Nikaragui

Nas jednak interesuje naturalnie produkt finalny – świeżo wypalona kawa, w oparciu o ziarna nikaraguańskiej kawy. Czym zatem charakteryzuje się kawa z Nikaragui? Tradycyjnie, na domowych plantacjach kawa przetwarzana jest metodą przemywania. Najczęściej hodowcy robią to ręcznie, a wielu z nich suszy kawę na słońcu, na wielkich przystosowanych do tego „łóżkach”. Te elementy dodają kawie niezrównane walory. Stała jakość nikaraguańskiej kawy jest powszechnie ceniona za słodki, orzechowo- czekoladowy smak, z domieszką nuty kwiatowej. Ziarna Arabiki wyróżniają się czystą i jasną barwą smakową i niewielką kwasowością. To niezwykłe atuty szczególnie dla wysublimowanych gustów smakoszy mieszanek 100% Arabiki.

Ty też możesz poczuć niezwykły klimat kawy z Nikaragui przetworzony przez najlepszych włoskich ekspertów. Nie zwlekaj i spróbuj już dziś!