Obecnie rynek jest pełen najróżniejszych rodzajów kawy. Ziarna są sprowadzane z różnych części świata. Kawy komponuje się z najróżniejszych mieszanek i wyselekcjonowanych ziaren. Gdyby dodać do tego różne sposoby parzenia, otrzymujemy szeroką gamę odcieni smakowych tego cennego napoju. A jaka kawa smakuje najbardziej Tobie? Czy masz swoją ulubioną? W jaki sposób określić jej smak?
Degustacja kawy jest bardzo podobna do degustacji wina. Wymaga to wzięcia pod uwagę kilku ważnych czynników. Podobnie jak w wypadku wina, wypracowanie wyrafinowanego podniebienia wymaga praktyki. Trzeba też określić nakładające się na siebie niuanse smakowe. Musisz „wytrenować” swoje kubki smakowe i nos. To pozwoli skutecznie rozróżniać różne aromaty i smaki. Właściwie możesz odbywać taki trening każdego dnia. Istnieją również narzędzia, takie jak tabela smaku kawy lub koło aromatów kawy. Można ich użyć, aby uzyskać lepszą ocenę świeżego naparu.
Miłośnicy kawy znają wyzwanie rozpoznawania różnych smaków w filiżance. W różnych rodzajach kawy można znaleźć szeroki zakres właściwości. Obejmuje to ziemiste tony, nuty słodkie, owocowe, a nawet kwiatowe i herbaciane. Zwykła filiżanka oferuje fantastyczne spektrum doznań smakowych. Za pomocą tabeli degustacji kawy możesz odkrywać różne smaki i wskazywać charakterystyczne tony. To one nadają kawie specyficzny charakter.
Wykres smaku kawy lub koło smaku kawy to jedno z najbardziej znanych narzędzi w branży kawowej. Został użyty po raz pierwszy w 1995 roku i od tego czasu jest standardem branżowym. Został zaktualizowany w 2016 roku we współpracy z World Coffee Research.

Co sprawia, że kawa smakuje inaczej?
Istnieją setki sposobów na delektowanie się filiżanką kawy. Nawet niewielka zmiana sposobu parzenia może natychmiast zmienić smak naparu. Ale dlaczego kawa smakuje tak inaczej?
Jednym z kluczowych czynników jest pochodzenie ziaren. Pozwala to odpowiedzieć na pytanie, co decyduje o smaku kawy. Każdy region uprawy nadaje kawie określoną cechę lub charakterystykę. Wzmacnia to jej profil smakowy.
Na przykład Kenia i Sumatra są popularnymi dostawcami kawy. Posiadają jednak zdecydowanie różne klimaty do uprawy ziaren. Oto pełne zestawienie czynników mających wpływ na smak kawy.
Pochodzenie
Najbardziej rozpoznawalnym i prawdopodobnie największym producentem kawy na świecie jest Brazylia. Tutejszy klimat dobrze sprzyja szerokiej gamie produktów z ziaren kawy. Kawy brazylijskie przetwarzane są na trzy sposoby: na mokro, częściowo umyte i na sucho. Podstawowe smaki, które można zauważyć, to czekolada i przyprawy. Są też jednak takie, które mają orzechowe właściwości. To czyni je idealną mieszanką espresso.
Z drugiej strony Kenia słynie z produkcji ziaren kawy o słodko-pikantnym smaku. Czasami przypomina to degustatorom kwaskowatość pomidora lub cierpką porzeczkę. Podobnie, ziarna kawy z krajów Ameryki Środkowej, takich jak Honduras, Gwatemala i Kostaryka, są uważane za podstawę powszechnie przygotowywanej kawy standardowej. Kawa z tego regionu ma jasny i czysty smak. W smaku wyczuwalne są nuty owocowo-orzechowe z lekkim posmakiem kakao i przyprawami.
Innym ważnym producentem kawy jest Etiopia. Kraj znany jest z produkcji rożnych odmian Arabica. Mają dwa różne profile smakowe w swoich ziarnach. Płukane ziarna zawierają nuty jaśminu i trawy cytrynowej. Natomiast naturalnie przetworzone ziarna mają słodki, syropowaty smak jagód.
Mamy też czwartego co do wielkości producenta kawy na świecie – Indonezję. W tym regionie produkowane są zarówno ziarna kawy Arabica, jak i Robusta. Ziarna te mają ciężkie i głębokie nuty. Przypominają one ciemną czekoladę.
Menu kawy
Różne odmiany kawy z każdego regionu mają różne cechy. Reagują różnie w zależności od tego, jak kawa jest parzona, przygotowywana lub podawana. Na przykład kolumbijska kawa daje nam doskonałą mieszankę espresso. Dzięki temu jej liofilizowana odmiana cieszy się uznaniem miłośników kawy na całym świecie.
Smak każdego rodzaju mogą rozróżnić tylko profesjonalni degustatorzy i ci o wyrafinowanym podniebieniu. Jednak każdy z nas może zabawić się degustatora na własne potrzeby. Aby w pełni zrozumieć profile smakowe każdej filiżanki, musisz zbadać każdą mieszankę lub kawę jednego pochodzenia. W ten sposób możesz znaleźć ten rodzaj kawy, który najbardziej Ci odpowiada.
Specjalność zakładu
Coraz większą popularnością cieszą się kawy mieszane z mlekiem. Kawy na bazie mleka należą do bestsellerów w większości kawiarni. Jeśli często decydujesz się na latte lub cappuccino, musisz zrozumieć, jak mleko zmienia smak kawy. Co więcej, należy pamiętać: wybór mieszanki na podstawie smaku espresso może prowadzić do nieprzyjemnego napoju po dodaniu mleka.
Mleko pełne wpływa na smak i konsystencję przygotowywanych przez nas napojów kawowych. Użycie większej ilości mleka złagodzi intensywny smak espresso z wysokiej jakości ziaren.
Jaka jest różnica między ziarnami kawy a ziarnami espresso?
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z różnicy między ziarnami kawy a ziarnami espresso.
Ziarna kawy to ziarna, które przeszły proces palenia. Są one gotowe do parzenia. Możesz zdecydować się na lekkie palenie, aby cieszyć się pełniejszym smakiem ziaren. Profil smakowy tych ziaren różni się w zależności od regionu pochodzenia. Różne rodzaje palenia obejmują:
- Palona jasno – Ziarna te nie mają tłustego połysku, typowego dla innych odmian palonych. Idealnie nadają się do kawy białej oraz bezciśnieniowych metod, takich jak kawa parzona na zimno i kawa przelewowa.
- Średnio palona – Daje inny profil smakowy. Może być stosowane do różnych stylów parzenia.
- Ciemno palona – Ta odmiana jest powszechnie używana do parzenia espresso. Ziarna mają ciemnobrązową barwę. Ich powierzchnia jest tłusta i błyszcząca.
Z drugiej strony, ziarna espresso to odmiana ziaren kawy. Należą one do kategorii ciemnego palenia. Na tym etapie ziarna mają mniej kwasowości, ale pełniejszy smak. Przygotowując kawę z ziaren espresso, uzyskasz delikatne wskazania profilu smakowego.
Spośród gatunków ziaren kawy, espresso z ciemno palonego ziarna jest najbogatsze w naturalne oleje. Oleje są emulgowane wraz z innymi związkami. Pomaga to w wytwarzaniu pianki espresso.
Użycie zwykłych ziaren kawy może nie zapewnić tego, czego oczekujesz od „idealnego” naparu espresso. Niektóre odmiany są zbyt jasne. Inne są zbyt ciemne lub zwęglone.

Degustacja kawy – zróżnicowanie smaków
Jeśli chodzi o smak kawy, profesjonaliści o wyrafinowanym podniebieniu powiedzą Ci, że nie ma jednego smaku kawy. Korzystanie z koła degustacyjnego ma jedynie pomóc w przygotowaniu opisu. Na smak kawy wpływa jej pochodzenie, obróbka, jakość palenia oraz samo przygotowanie. Aby dostrzec smak za pomocą kubków smakowych, tabela smaku kawy rozpoczyna się od czterech podstawowych smaków: kwaśnego, słonego, słodkiego i gorzkiego. Rozciągając się na zewnątrz, podąża za Twoją eksploracją smaków. Oto podstawowe smaki różnicujące kawę.
Kwaśny
Rozpoznanie kwaśnego smaku jest postrzegane jako pożądana cecha doskonałej kawy. Może mieć cierpki lub owocowy profil. Może być łagodny lub ostry w dotyku na powierzchni języka. W większości przypadków tworzy się w wyniku działania kwaśnych związków. Powstają one z niedostatecznej ekstrakcji w procesie parzenia.
Gorzki
Goryczka staje się rozpoznawalnym profilem, gdy kawa jest nadmiernie ekstrahowana w procesie parzenia. Niektóre czynniki również wpływają na gorzki kubek. To między innymi grube mielenie i nadmierne namaczanie. Niski poziom goryczki łagodzi kwasowość. Dodaje też naparowi wyjątkowej jakości. Z drugiej strony, zbyt duża goryczka może przytłumić różne składniki kawy. Powoduje to nieprzyjemny smak.
Słodki
Czynnik słodyczy w kawie jest powiązany z kwestią dojrzałości owocu, czyli tzw. wisienki. Po zebraniu wiśnie zawierają naturalne cukry. Posiadanie tej słodyczy jest gwarancją, że kawę pielęgnowano na każdym etapie procesu. Dotyczy to mycia, suszenia, prażenia i przechowywania.
Słony
Wśród podstawowych walorów smakowych znawcy uważają słoność kawy za wadę. Słonawa jakość naparu to niepożądany smak. Co więcej, wskazuje na obecność materiałów nieorganicznych. Może to być zanieczyszczenie zawartością minerałów, które pozostają w kawie.
Oprócz tych czterech fundamentalnych różnic istnieją inne wymiary smaku kawy. Na przykład, uczucie w ustach pozwala określić lepkość. Podobnie, tekstura, którą odczuwasz w tylnej części języka, jest spowodowana nierozpuszczalnymi olejami białkowymi. Ta cecha może być opisana jako lekka i cienka, lub ciężka i pełna. Mówi się, że kawa jest pełna (ma „body”), jeśli ma długotrwały smak. Taka, której brakuje body, jest cienka i wodnista.
Jak opisałbyś smak kawy?
Czytając opisy różnych odmian kawy, możesz pomyśleć, że są upiększone, zagmatwane lub przesadzone. Kiedy jednak nauczysz się opisywać smaki kawy, będziesz w stanie lepiej interpretować te słowa. Co więcej, zrozumienie, jak opisać kawę, pozwala rozpoznać napar. Wystarczy pociągnąć łyk z filiżanki.
Opis kwasowości
Kawę można opisać przede wszystkim na podstawie jej kwasowości lub posmaku. W przypadku kawy kwasowość nie jest przykrą cechą. Jeśli Twoja kawa ma rześki, przyjemny i ostry posmak, jej kwasowość jest na wyższym poziomie. Z drugiej strony, jeśli kawa ma niską kwasowość, posmak jest dość matowy.
Opisywanie aromatu
Kubki smakowe są ograniczone, jeśli chodzi o wykrywanie profili smakowych. Dlatego specjaliści wykorzystują aromat do rozpoznawania nut smakowych w kawie. Na przykład, możesz poczuć cytrusowy, kwiatowy i owocowy zapach w swojej kawie. Można je łatwo przeoczyć, polegając jedynie na kubkach smakowych. Ze względu na istotę aromatu, wąchanie naparu przed łykiem jest pierwszym krokiem w degustacji kawy. Robienie tego najlepiej wykrywa akcentujące smaki w naparze.
Opisywanie ogólnego smaku
Smak to postrzeganie tego, co smakujesz, gdy napar znajduje się w ustach. Kawa może mieć lekko karmelowy lub czekoladowy smak. Zwróć uwagę, że smak nie jest tym samym, co aromat. Dlatego zwracaj szczególną uwagę na smaki, które mogą wykryć Twoje kubki smakowe.
Wymyśl pełny opis swojego napoju
Możesz opisać kawę zaczynając od kwasowości, następnie aromatu, a potem smaku. Na przykład kawę można opisać jako kawę o ostrym, jasnym smaku. Powinna zawierać nuty cytrusów i karmelu.
Generalnie nie ma jednego sposobu na opisanie filiżanki kawy. Ten sam napar może smakować inaczej dla każdej osoby, która go pije. Dlatego zwróć uwagę na to, jak Twoje zmysły rozpoznają smaki, aromat i ich odcienie, kiedy smakujesz kawę.

Jakie są cztery kroki degustacji kawy?
Na początku możesz nie być w stanie w pełni określić całego profilu naparu w filiżance. Jednak ćwicząc te kroki, wkrótce będziesz w stanie w pełni docenić swoją kawę. Ponadto określisz cechy, które lubisz w naparze. Możesz je powiązać z pochodzeniem kawy, jej przetwarzaniem i jakością palenia.
Krok 1 – Zapach
Zawsze wdychaj kawę przed łykiem. Twoje kubki smakowe są w stanie zidentyfikować tylko cztery podstawowe smaki: kwaśny, gorzki, słodki i słony. Z drugiej strony nos może wykryć tysiące aromatów. Złóż dłoń na filiżance i trzymaj ją blisko nosa.
Krok 2 – Siorb
Podczas degustacji ważne jest, aby siorbać kawę, a nie tylko ją popijać. Siorbanie rozprowadza kawę na języku. Pomaga to kubkom smakowym zidentyfikować podstawowe smaki kawy. Jednocześnie pozwala jej aromatowi dotrzeć do nosa.
Krok 3 – Zlokalizuj
Zwróć uwagę na smaki, których doświadczasz na języku, gdy próbujesz kawy. Czy lepiej poczułeś smaki na końcu czy z boku? Jak opisałbyś uczucie w ustach? Jaka była waga naparu na twoim języku?
Krok 4 – Opisz
Po powąchaniu i skosztowaniu filiżanki zastanów się, jak najlepiej opisać to doświadczenie. Opisz jego kwasowość, aromat, konsystencję i smak. Zidentyfikuj smaki i wrażenia, które masz w filiżance.
Jak sprawić, by kawa dobrze smakowała?
Pewnie już zdarzyło Ci się pić kawę, która smakowała okropnie. Z drugiej strony piłeś też nie raz kawę o zachwycającym smaku. Czy to możliwe, żebyś zawsze mógł pić napar kawowy, który będzie Ci sprawiał przyjemność?
Kawowe snoby mogą Cię zniechęcać. Mogą mówić, jak trudne jest stworzenie kawy o doskonałym smaku. Ale dzięki odpowiedniej technice i wykorzystaniu poniższych wskazówek, będziesz miał miłe doznania każdego ranka w domu.
Wybierz dobre ziarna
Wspaniała kawa zaczyna się od wysokiej jakości ziaren kawy. Nie smakują one tak samo, jednak są w 100% naturalne i bardzo różnorodne. Oznacza to, że niektóre ziarna będą świetne, a inne takie sobie. Jeśli szukasz doskonałych wrażeń, wybierz kawę najwyższej jakości.
Ważne, by wybierać świeżo palone ziarna. Zdobądź je w całości i zmiel je. Kawa mielona szybko straci swój wyraźny smak. Świeżość mielonej kawy utrzymuje się około dwóch do trzech tygodni. Te, które widzisz na półkach w sklepie, świeżość mają już za sobą. W naszej ofercie kaw ziarnistych znajdziesz mieszanki renomowanych producentów (np. Boasi, Covim, Lavazza). Są one dostosowane do różnych preferencji smakowych.
Wybierz swój ekspres do kawy
Idealna temperatura parzenia to 195 stopni i powinieneś mieć zaparzacz do kawy, który może osiągnąć tę optymalną temperaturę.
Dobra woda
Zawsze pamiętaj, że Twoja kawa składa się w 98% z wody. Dlatego kawa filtrowana jest idealnym wyborem do przygotowania filiżanki. Zbyt dużo minerałów w wodzie z kranu prowadzi do matowych i pozbawionych życia kaw. Świetnie do tego nadają się filtry Brita.
Wobec tego, czy już określiłeś swoją ulubioną kawę? Najlepiej od razu zacząć ćwiczyć. Selekcjonuj, zaparzaj, smakuj i opisuj. Jeżeli zechcesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat degustacji kawy i Twoich preferencji, możesz śmiało zrobić to w komentarzu do tego artykułu.
Rozpoznaj profile smaków i znajdź swojego faworyta
Skoro wiesz już, jak profilować smaki, czas na praktykę. Odkryj naszą ofertę kaw ziarnistych, które pozwolą Ci na precyzyjną degustację i naukę, lub skonsultuj się z ekspertem.






