Kawa espresso to jedno z najpopularniejszych obecnie słów. Nie trzeba być miłośnikiem kawy, by je spotkać. Jeżeli jednak czytasz ten artykuł, to najprawdopodobniej picie kawy jest dla ciebie czymś więcej niż tylko rutynowym przyjmowaniem płynów. Co wypada wiedzieć o espresso? Czym konkretnie ono jest?
Espresso to napój kawowy wytwarzany przez tłocznie gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno mieloną kawę. Zadaniem ekspresu do kawy jest przyrządzenie jednego szota kawy espresso. Ten mocny napój pozwala w pełni rozkoszować się walorami kawy, ponieważ zawiera jej pełny, żywy i mocny smak. Służy także do przygotowania różnych rodzajów napojów kawowych, od latte po cappuccino. Prawie wszystkie napoje, które znajdziemy w menu kawiarni, oparte są na espresso. Równie dobrze można je przygotować we własnym domu. Samo espresso pozwala poczuć autentyczną esencję, jaką ma do zaoferowania ziarno kawy.
Czym jest szot espresso?
Espresso, wymawiane jako ess-PRESS-oh, odnosi się do pełnego aromatu i wzbogaconego smaku kawy, która jest zazwyczaj pita w „szotach”. Napój powstaje przez wlanie gorącej wody pod ciśnieniem do niezwykle drobno zmielonych ziaren kawy. Cały proces nazywa się „wyciąganiem szota”. W porównaniu z większością napojów kawowych espresso przygotowywane jest z pianką, czyli tak zwaną cremą.
Ogólnie rzecz biorąc, crema to pianka, która ma rdzawo-brązowy odcień pęcherzyków powietrza zmieszanych z rozpuszczalnymi olejami pochodzącymi z drobno zmielonej kawy. Crema ma duże znaczenie dla espresso. Zwiększa jej bogaty smak i atrakcyjny zapach. W większości przypadków pianka wskazuje, że napój jest wysokiej jakości, precyzyjnie zmielony i przygotowany przez doświadczonego baristę. Stosunkowo szybki przebieg ekstrakcji espresso i cremy ma wpływ na zapewnienie napojowi jeszcze pełniejszego i bogatszego smaku, z niższą zawartością kofeiny i dłuższym posmakiem w porównaniu z kawą przelewaną.
Pojedyncze lub Doppio?
Wiele osób nie ma pojęcia o prawdziwych różnicach między pojedynczym a podwójnym szotem espresso. Nie jest to takie proste, jak można by sobie wyobrazić i często kawiarnie nie pomagają w określeniu różnicy między nimi. Warto jednak zgłębić to zagadnienie.
Dzięki współczesnym możliwościom technicznym oraz innowacyjnym i lepszym narzędziom, możemy sobie pozwolić na większą kreatywność w sposobie, w jaki wyciąga się szot. Zwykle na pojedyncze espresso składa się 7 g bardzo drobnych fusów i otrzymuje się około 30 ml espresso. Mierzenie wagi szotów to metoda, która pojawiła się dopiero w dzisiejszych czasach, dlatego bariści wcześniej potrzebowali dobrego wzroku, aby uzyskać odpowiedni szot.
To Starbucks wprowadził i rozsławił w latach dziewięćdziesiątych doppio lub double shot. Jednak to nie Starbucks był wynalazcą tej wersji espresso. Podwójne espresso zawiera 14 g kawy i daje około 60 ml naparu. Podwójne szoty są teraz uważane za standard w różnych częściach świata podczas picia espresso. Zazwyczaj, jeśli zamówisz pojedynczy szot, barista wyciągnie podwójny i użyje kolby, aby podzielić go na dwie części.
Pod względem smaku nie ma różnicy między pojedynczym szotem a doppio. Za wprowadzeniem doppio stały względy ekonomiczne i chęć ułatwienia pracy baristom. Smak pozostaje niezmiennie ten sam.
Jak przyrządzić kawę espresso?
Espresso nie jest jedynie typowym napojem. Samo w sobie jest podstawą większości napojów kawowych serwowanych w wielu kawiarniach, w tym cappuccino, latte, flat white, macchiato, Americano, cortado, a lista jest długa. Duża liczba napojów na bazie espresso oznacza, że umiejętność przygotowania doskonałego szota wymaga wprawy, zaangażowania i dbałości o szczegóły. Wysiłek jednak zdecydowanie się opłaca. Oto jak przygotować perfekcyjne espresso:
Krok 1
Ważne jest, aby najpierw przygotować filiżankę, czyli podgrzać ją przed użyciem. Najlepiej zrobić to gorącą wodą, aby szkło lub porcelana nie obniżyły temperatury napoju.
Krok 2
Sprawdź uchwyt kolby i upewnij się, że jest suchy i czysty. Zwróć uwagę, że pozostałości poprzedniej kawy mogą znacząco wpłynąć na smak szota, którego zamierzasz wyciągnąć. Mokre sitko może również wpływać na ekstrakcję, ponieważ zwilża kawę.
Krok 3
Przygotuj odpowiednią dawkę kawy w kolbie. Uważnie obserwuj wielkość mielenia i dawkę, aby nie dopuścić do niedostatecznej lub nadmiernej ekstrakcji szota. Porada profesjonalisty: Podekstrakcja nadaje kwaśny smak, a nadekstrakcja gorzki.
Krok 4
Delikatnie postukaj uchwytem kolby o matę ubijającą, aby równomiernie rozprowadzić zmieloną kawę lub możesz użyć narzędzia do dystrybucji, jeśli masz takie. Ten krok gwarantuje, że Twoja kawa nie będzie miała żadnych przestrzeni powietrznych. Zakłócają one równomierną ekstrakcję fusów, ponieważ pozwalają gorącej wodzie przepływać różnymi drogami zamiast równomiernie ją rozprowadzać.
Krok 5
Ubij ponownie, aby usunąć wszelkie przestrzeni powietrzne i upewnić się, że kawa jest całkowicie wyrównana.
Krok 6
Wypoleruj powierzchnię mielonej kawy za pomocą ubijaka. Aby to zrobić, umieść ubijak nad krążkiem i pozwól mu się obracać. Proces obracania wygładzi drobne grzbiety, powodując, że powierzchnia kawy będzie całkowicie płaska i gładka.
Krok 7
Wyczyść i usuń nadmiar kawy z kolby.
Krok 8
Przed włożeniem kolby przepłucz najpierw głowicę grupy. Czyszczenie głowicy grupy usunie wszelkie pozostałości po kawie. Smak kolejnego szota nie będzie zakłócony przez zanieczyszczenia.
Krok 9
Na koniec możesz włożyć kolbę do głowicy grupy i rozpocząć parzenie własnego espresso! Rozpocznij parzenie od razu, w przeciwnym razie powierzchnia kawy może się przypalić.
Krok 10
Kiedy ekspres do kawy skończy swoją pracę, odbierz filiżankę znajdującą się na tacy ekspresu. Twoje espresso jest teraz gotowe. Możesz podawać je w tej formie lub użyć mleka gotowanego na parze do przygotowania cappuccino lub latte.
Jak pić espresso?
Samo espresso jest zwykle podawane i pite w postaci „szotów”. Każdy szot odpowiada około 30 ml. Istnieje również „doppio”, co odnosi się do podwójnego espresso. Doppio są obecnie dużo bardziej znane niż pojedyncze szoty espresso. Niezależnie od wybranego rozmiaru espresso podaje się je w malutkich, zazwyczaj białych filiżankach, które często widuje się w kawiarniach. Każda taka filiżanka może pomieścić 60 – 120 ml espresso.
Ponadto warto pamiętać, że większość kawiarni woli sprzedawać podwójne szoty. Jednak istnieją też kawiarnie, które oferują lungos i pojedyncze szoty espresso. Espresso nie powinno być wypijane jednym haustem, tak jak zwykle robi się w przypadku tequili. Zamiast tego espresso należy pić stopniowo, aby w pełni cieszyć się jego pełnym i mocnym smakiem.
Jaka jest różnica między zwykłą kawą a espresso?
Oba są napojami z ziaren kawy. Ogólnie rzecz biorąc, espresso i kawa mogą wykorzystywać ten sam rodzaj ziaren. W praktyce różni je sposób przygotowywania poczynając już od etapu przygotowania ziaren. Ziarna używane do espresso są palone przez dłuższy czas w porównaniu do tych używanych do parzenia kawy. Ponadto ziarna espresso są drobniej zmielone. Chociaż rodzaj ziaren, których używasz, ma kluczowe znaczenie przy określaniu smaku, znacząca różnica między kawą a espresso polega na sposobie przygotowywania kawy.
Ponadto kawa i espresso różnią się zawartością kofeiny. Standardowa filiżanka tradycyjnie parzonej kawy będzie zawierała więcej kofeiny w porównaniu do jednego kieliszka espresso.
Wreszcie kawa i espresso różnią się smakiem. Wiele osób twierdzi, że podstawową różnicę między nimi można określić podczas degustacji każdego napoju. Espresso oferuje pełniejszy i bogatszy smak. Część entuzjastów espresso twierdzi, że papierowy filtr używany podczas parzenia kawy tradycyjną metodą usuwa niektóre cechy, które wytwarzają fusy, co jest przyczyną znacznych różnic między ich smakiem.
Zwykła kawa i espresso różnią się zawartością kofeiny, smakiem i sposobem przygotowania. Jednak pomimo tych różnic można nadal używać ziaren palonych espresso do przygotowania kawy i ciemnych palonych ziaren kawy do przygotowania espresso, pod warunkiem, że palone ziarna zostały odpowiednio zmielone i pracujesz na odpowiednich narzędziach. Więc jaki jest najbardziej odpowiedni sprzęt, którego powinieneś używać? To całkiem oczywiste. Powinieneś użyć ekspresu do kawy.
Czy espresso jest silniejsze niż kawa? Ile kofeiny jest w espresso?
Najprościej rzecz ujmując espresso jest znacznie mocniejsze w porównaniu z tradycyjną kawą. Nie jest więc mitem twierdzenie, że espresso jest hardkorowym napojem. Jednak patrząc obiektywnie na zawartość kofeiny, to w filiżance tradycyjnej kawy mamy do czynienia ze znacznie wyższą jej ilością. Dla porównania w 60 ml doppio znajduje się 80 mg kofeiny, a w 350 ml tradycyjnej kawy 120 mg. Oczywiście widać tutaj gołym okiem różnicę w objętości. Generalnie sytuacja wygląda w ten sposób, że w przypadku espresso jedna porcja zawiera około 40 mg kofeiny na 30 ml, podczas gdy tradycyjnie parzona kawa zawiera jej 10 mg na 30 ml. Jeżeli więc chodzi o stężenie, espresso zawiera zdecydowani więcej kofeiny.
Z drugiej strony większa objętość kawy tradycyjnej, która jest zazwyczaj spożywana w porównaniu z espresso pozwala na jednoznaczne stwierdzenie, że kawa tradycyjna jest mocniejsza niż espresso. Należy jednak uwzględnić jeszcze jeden czynnik, mianowicie czas, w jakim wypijamy kawę. Zwykle małą ilość espresso wypijamy zdecydowanie szybciej. Dlatego skoncentrowana ilość kofeiny w espresso jest przyswajana przez organizm zdecydowanie szybciej niż w przypadku sączonej drobnymi łykami kawy pitej z kubka.
Podsumowanie
Mamy nadzieję, że teraz określenie espresso nie będzie jedynie znanym słowem, ale o nie ustalonym do końca znaczeniu. Bliższa znajomość jego pochodzenia, cech oraz sposobów przygotowania sprawia, że zamawiając je w kawiarni, będziesz to robić z pełną świadomością. Zdecydowanie łatwiej będzie Ci również przygotować wyśmienite espresso w domu. Zachęcamy Cię do przeczytania artykułu na temat mielenia kawy, ponieważ ma to istotny wpływ na doznania smakowe każdej mieszanki kaw.
W naszej ofercie kaw ziarnistych znajdziesz mieszanki renomowanych producentów kawy (np. Boasi, Covim, Lavazza) dostosowane do różnych preferencji smakowych. Wybierz tę, która najbardziej trafia w Twój gust, uruchom swój ekspres to kawy i delektuj się wyśmienitym espresso takim, jakie lubisz najbardziej.