postimg
Opublikowano

Jak przechowywać kawę, aby nie straciła świeżości?

Pojemniki na kawę

Czy kawa może się przeterminować? To nie jest pytanie, które zadajemy sobie codziennie. Ale może i tobie przydarzyła się już sytuacja, gdy w kubku, zamiast ulubionego espresso pojawiła się czarna lura, przesycona goryczką. To bardzo rozczarowujący moment, który stymuluje do podjęcia powyższych rozważań. Bez wątpienia nikt z nas nie lubi takich chwil i nie warto zdawać się na przypadek. Utrata jakości kawy to wyraźny sygnał, że stało się z nią coś niedobrego, jak jednak tego uniknąć? W jaki sposób najlepiej przechowywać kawę ziarnistą, żeby zawsze cieszyć się jej wszystkimi walorami?

Czy kawa może się przeterminować?
Foto: Kawy - świeża i przeterminowana

Jak chronić kawę ziarnistą przed zepsuciem?

Na początku warto zaznaczyć, że zazwyczaj kawa ziarnista się nie psuje. Nie ma też terminu ważności. Jest jednak małe „ale” … Sprawa wygląda tak w przypadku suchych ziaren kawy. Inaczej rzecz ma się z kawą, która w jakiś sposób zamokła, albo nabrała wilgoci. Spożycie takiego produktu mogłoby się już okazać dla nas niebezpieczne, a przynajmniej bardzo nieprzyjemne. Co zatem zrobić, żeby nie dopuścić, żeby kawa się zepsuła?

Stosowne opakowanie ochroną przed wilgocią i powietrzem

Już na początku wyciągnęliśmy pierwszy ważny wniosek: kawę należy przechowywać w suchych warunkach. Wskazówką jest dla nas fakt, jak o takie warunki dba producent. Zazwyczaj kupujemy ziarna kawy hermetycznie zapakowane w trwałe i solidne opakowanie. Zabezpiecza to nasz ulubiony napój przed choćby najmniejszymi, śladowymi ilościami wilgoci. Tak kawa ziarnista trafia do naszego domu. Otwieramy opakowanie i nasypujemy do automatu lub ekspresu nieskazitelnie suche ziarenka.

A zatem warto podkreślić, że czynnikiem, który niszczy jakość kawy, jest wilgoć.

Przyglądając się oryginalnym opakowaniom, dostrzegamy również drugi czynnik. Jest on równie ważny. Kawa jest hermetycznie zamknięta również w tym celu, aby nie miała kontaktu z tlenem. Tlen to również element negatywny. Chcemy chronić przed nim kawę.

Czy kawa może się przeterminować?
Foto: Zawór odgazowujący

Pewnie zauważyliście, że niejedno opakowanie ma mały zawór jednokierunkowy, umieszczony zazwyczaj na opakowaniu kawy ziarnistej. Co to takiego? I do czego służy? Choć wygląda niepozornie to bardzo ważny i zaawansowany technologicznie element. Z jednej stronie chroni kawę od kontaktu z tlenem, wykluczając w ten sposób utlenianie. Spełnia zatem tę samą funkcję, co hermetycznie zamknięta próżnia, izolując kawę od środowiska zewnętrznego. Z drugiej strony umożliwia dalsze odgazowywanie kawy. Co to znaczy? Kawa zaraz po wypaleniu wytwarza gazy. Ten proces trwa również po zapakowaniu kawy do opakowania końcowego. Dzięki zaworowi jednokierunkowemu gazy te mogą uciec z opakowania, nie wpuszczając jednocześnie powietrza z zewnątrz.

Zapamiętaj! Bez dostępu tlenu kawa zachowuje swoją świeżość przed dłuższy czas.

Ochrona przed światłem i temperaturą

Jednak ze wszystkich czynników odpowiedzialnych za degradację palonej kawy jednym z najbardziej szkodliwych jest światło. To bardzo ciekawy i nieoczywisty wniosek. Wystawienie palonej kawy na działanie światła przez dłuższy czas powoduje rozkład związków chemicznych zawartych w ziarnach. Może prowadzić utraty aromatu i smaku, czego skutkiem jest nieświeża, często zjełczała kawa.

Weź pod uwagę, aby chronić ziarna kawy przed szkodliwym oddziaływaniem światła.

Nie sposób nie wziąć też pod uwagę temperatury. To temperatura powoduje, że w kawie zachodzą różne procesy chemiczne. Prowadzą one do utraty aromatu przez świeżą kawę. Czy wiedziałeś, że gdybyśmy schłodzili kawę do temperatury zera absolutnego, zachowalibyśmy jej świeżość przez czas nieokreślony? To oczywiście teoria.  W większości wypadków nie mamy takiej możliwości. Prowadzi nas to jednak do czwartego wniosku. Im niższa temperatura, tym świeżość kawy utrzymuje się przez dłuższy czas.

Czy zatem nie warto zadbać o to, aby przechowywana kawa miała jak najniższą temperaturę?

Jak przechowywać kawę ziarnistą

Tutaj dochodzimy do konkluzji. Kawa ziarnista może się przeterminować, może się zepsuć! Trzeba więc podjąć celowe starania, aby przechowywać kawę w warunkach dla niej optymalnych. Dzięki temu zawsze będziemy mieli dostęp do świeżych oraz wysokich jakościowo ziarenek, które możemy użyć, gdy tylko najdzie nas ochota na ulubiony napój.

Podsumowując: najlepszymi przyjaciółmi kawy są ciemność i niska temperatura. Dlatego podczas przechowywania kawy należy unikać elementów, które sprawią, że kawa straci świeżość i swoje walory smakowe. Aby kawa jak najdłużej zachowywała palony smak warto ją przechowywać w nieprzezroczystym, szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

Szafka w pobliżu piekarnika jest na pewno złym wyborem. Podobnie rzecz ma się z blatem kuchennym, narażonym na popołudniowe słońce. Opakowania detaliczne są dobre do transportu kawy, ale po ich otwarciu tracą swoje właściwości. Dlatego warto zainwestować w pojemniki do przechowywania kawy z hermetycznym zamknięciem.

Czy kawa może się przeterminować?
Foto: Hermetyczne pojemniki na kawę

Ciekawym jest fakt, że żaden z procesów utraty świeżości kawy nie jest natychmiastowy, wszystkie wymagają czasu. Dlatego warto kupić odpowiednią ilość kawy, zamiast „chomikować ją” na zapas. Warto skorzystać z wyjątkowej oferty Vend24 i nabywać tylko świeże produkty właśnie wtedy, gdy ich potrzebujesz.

https://www.ncausa.org/