
Jeśli uwielbiasz delektować się smakiem porannej kawy, niezbędnym okazuje się posiadanie odpowiedniego sprzętu do jej zaparzenia. Wybór odpowiedniego ekspresu to niełatwa decyzja, do wyboru bowiem na rynku mamy szeroki wachlarz asortymentu. Co więc wybrać? Ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Postaramy się przybliżyć zalety obydwu ekspresów.
Ekspres ciśnieniowy
Od strony technicznej ekspres ciśnieniowy za pomocą pompy wibracyjnej wytwarza ciśnienie i wypycha wodę na powierzchnię kawy. W tym szybki, około 30 sekundowym procesie urządzenie to potrafi przygotować porcję espresso – mocno skondensowanej w smaku kawy. Jest to świetna baza dla kaw takich jak: americano, cappuccino, latte i kilku innych napojów również w wersji letniej. Istnieją wersje w pełni automatyczne – mogą same zmielić i zaparzyć kawę oraz podgrzać i spienić mleko. Do nas należy jedynie wybór ulubionej filiżanki oraz wciśnięcie przycisku. Natomiast wersje półautomatyczne i ręczne to najczęściej konstrukcje kolbowe – domowy barista niczym specjalista z kawiarni, wsypuje samodzielnie kawę, ubija i zaparza. Wymaga to pewnej wiedzy i umiejętności, które w wersjach automatycznych wydają się zbędne. Takiego ekspresu nie trzeba czyścić po każdym użyciu, natomiast w porównaniu do ekspresu przelewowego jego cena oraz wymiary są z pewnością nieco większe.

Co można powiedzieć o ekspresie przelewowym?
W ekspresach przelewowych woda jest zagotowywana, co powoduje wypchnięcie jej w górę na powierzchnię kawy. Papierowy lub metalowy filtr zapobiega przedostawaniu się fusów do dzbanka. Następnie grawitacja robi swoje – dystrybuowana woda przelewa się przez porcję kawy i wpada do dzbanka, który znajduje się na podgrzewanej płytce utrzymującej temperaturę kawy po zaparzeniu. To wielka zaleta takiego ekspresu – wydajność. Kawa w dzbanku przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę, dzięki czemu przez kilka godzin możemy cieszyć się smakiem kawy lub przygotować ją dla całej rodziny. Wszystko tu zależy od pojemności dzbanka. Choć ekspres przelewowy przystosowany jest do robienia jednego rodzaju kawy, to wyciąga z niej wszystkie naturalny smak. Tego rodzaju urządzenie niektórzy kojarzą z czasami PRL-u, kiedy był to jedyny powszechnie znany typ ekspresu, niemniej jednak bardzo popularny w domowym zaciszu w dzisiejszych czasach.

Podsumowanie
Tak więc – ekspres ciśnieniowy czy przelewowy?
Ekspres ciśnieniowy wydobywa intensywny smak, jest szybki w obsłudze i idealny do przygotowania każdego rodzaju kawy w wersji mlecznej. Wygoda jednak sprzyja wyższej cenie, co sprawia, że nie każdy może sobie na taki pozwolić, zabiera też nieco więcej miejsca w kuchni.
Ekspres przelewowy jest łatwy w obsłudze, osiągalny na każdą kieszeń, prosty w konstrukcji przygotuje większa ilości kawy podczas jednego parzenia. Jednak przy takim ekspresie potrzebujemy dodatkowo młynka lub gotową kawę mieloną. Czas parzenia całego dzbanka kawy to około 10 minut, a po każdym parzeniu musimy wyczyścić cały ekspres.
Wybór pozostawiamy Tobie, a my ze swej strony życzymy smacznej kawusi.
Zapoznaj się z naszą ofertą:
- Kawa mielona do ekspresu
- Kawa ziarnista do ekpresu
- Kawa ziarnista arabica
- Kawa brazylijska
- Polska kawa
- Włoska kawa
- Kawa mokate
- Kawa Lavazza
- Kawa do ekspresu automatycznego
- Kawa do ekspresu kolbowego
- Kawa do ekspresu przelewowego
- Kawa do kawiarki
- Kawa do aeropressu
- Kawa do dripa
- Kawa do biura
- Kawa do kawiarni
