postimg
Opublikowano

Kawa bezkofeinowa – czym jest i dla kogo została stworzona?

Caffe Decaffeinato

Kawa bezkofeinowa zyskuje ostatnimi czasy na popularności. Nie można jednak nie zauważyć braku zaufania i podejrzanego stosunku, jakim często jest ona obdarzana. Niektórzy uważają, że nie da się z niej pozbyć kofeiny, musi być pełna chemikaliów. Inni się zastanawiają czy kawa bezkofeinowa może w ogóle dobrze smakować. Przyjrzyjmy się zatem bliżej kawie bez kofeiny – czym jest i dla kogo została stworzona.

Caffe Decaffeinato

Czy bez kofeiny? Jak powstaje?

Kawa bez kofeiny to właściwie kawa odkofeinowana. Nie jest wolna od kofeiny, jednak zawartość tej substancji w kawie bezkofeinowej jest 10-20 razy niższa niż w kawie naturalnej mielonej. Jest ona pozbawiona kofeiny w co najmniej 97%. Jednym ze sposobów dekofeinizacji kawy jest użycie wody. Ta metoda polega na umieszczeniu jeszcze niewypalonych ziaren kawy razem z czystą wodą w specjalnym ekstraktorze z mieszadłem. Następnie jego zawartość jest podgrzewana. Dzięki temu pozwala to wydobyć do wody większość substancji zawartych w ziarnach kawy – w tym jej aromat i kofeinę. Tak pozyskany ekstrakt jest przepuszczany przez filtr z zastosowaniem węgla aktywnego, który odseparowuje od roztworu cząsteczki kofeiny. Już pozbawiony tego organicznego związku chemicznego ekstrakt nadal obfituje w kawowe aromaty. Po dwukrotnej ekstrakcji kofeiny kawa może zostać wysuszona gorącym powietrzem, a następnie schłodzona strumieniem chłodnego nawiewu.

Caffe Decaffeinato

Zalety kawy bezkofeinowej

Taka kawa ma za zadanie pozwolić nam cieszyć się smakiem ulubionego napoju bez jednoczesnego odczuwania efektów działania kofeiny. Kofeina jest gorzką, bezwonną, białą substancją stymulującą. Występuje w wielu orzechach, nasionach i liściach należących do ponad 60 różnych gatunków roślin rosnących w Afryce, Azji Wschodniej i Ameryce południowej. Najpopularniejsze źródła kofeiny to między innymi: ziarna kawy, liście herbaty, ziarna kakaowca, orzechy kola. Stymuluje nasz ośrodkowy układ nerwowy, a także przyspiesza metabolizm organizmu. W efekcie wypicia kawy można zatem poczuć między innymi zwiększenie wydolności fizycznej czy lepszą zdolność do koncentracji. 

Caffe Decaffeinato

Istnieją grupy ludzi, którym zalecane jest ograniczenie, lub wręcz całkowite odejście od spożywania kofeiny. Są to ludzie wrażliwi na działanie kofeiny, kobiety w ciąży, ludzie z zaburzeniami lękowymi, wysokim ciśnieniem krwi, zaburzeniami snu, wadami serca czy chorobami układu pokarmowego. Na szczęście również dla takich osobników jest rozwiązanie! Nie trzeba rezygnować z ulubionego kubka kawy, by uniknąć kofeiny.

Przyjrzyjmy się jakie właściwości zawiera kawa bezkofeinowa:

  • jest bogata w witaminę B2 i B3;
  • jest źródłem substancji odżywczych, między innymi magnezu, którego zawiera największe ilości;
  • duży procent stanowi również potas – na każde 100 g kawy przypada aż 3501 mg potasu;
  • posiada cenione wartości odżywcze w postaci składników takich jak, między innymi, żelazo, białko czy sód.

Ze względu na dużą zawartość potasu, kawa bezkofeinowa korzystna jest dla osób z nadciśnieniem. Regulując ciśnienie tętnicze krwi, pozytywnie wpływa na dobre krążenie, wspomagając dodatkowo prawidłowe funkcjonowanie płynów ustrojowych.

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, udowodniono, że spożywanie kawy o niskiej zawartości kofeiny, w niektórych przypadkach, może zapobiec chorobom reumatycznym, zapaleniu stawów, a nawet pewnym typom cukrzycy. Kryjące się w niej właściwości mają dobroczynny wpływ na zdrowie, łagodzą bóle głowy, w tym bóle migrenowe. Pomagają także w zachowaniu zdrowia oczu oraz przyczyniają się poprawie wyglądu skóry.

Pozyskiwanie

Idąc jeszcze dalej, prowadzone są badania mające na celu znalezienie sposobu na pozyskanie kawy bezkofeinowej w całkowicie naturalny sposób, a mianowicie bezpośrednio z plantacji. Polega to na modyfikacji genetycznej drzewa kawowca, osiągając tym samych ziarna bez zawartości kofeiny. Celem jest stworzenie lepszej jakościowo kawy bezkofeinowej, której walory smakowe zbliżą się do tych wyróżniających naturalną kawę.

Caffe Decaffeinato

Prawdą jest również, że zakup wysokiej jakości ziaren bezkofeinowych kilka lat temu był niemal niemożliwy, dziś jest to stosunkowo proste. Jedne z nich to kawa z włoskiej palarni Covim Suave Decaffeinato. Czterdziestoletnie doświadczenie w obróbce kawy sprawia, że specjaliści z firmy Covim wiedzą dobrze, czego konsument oczekuje od wspaniałej kawy i wykorzystują tę wiedzę w praktyce. Szczegółowy nadzór nad każdym etapem jej przetwarzania sprawia, że do odbiorców trafiają tylko produkty najwyższej jakości o wyjątkowym i pełnym smaku. Produkcja kawy Covim to pasja, styl, kultura i duża dbałość o detale – również o te bezkofeinowe. Zapraszamy do degustacji.

Caffe Covim SUAVE Decaffeinato

Sprawdź w sklepie!