Zmęczenie, skurcze, problemy z koncentracją – oto tylko kilka przykładów objawów niedoboru magnezu w organizmie. Skurcze mięśni i drganie powiek to najczęstsze symptomy braku tego pierwiastka. Poziom wchłaniania się magnezu jest bardzo niski, oscyluje pomiędzy 30% do 60%, dlatego tak ważne jest, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią jego ilość. Niedobór pogorszy stan twojego zdrowia, bo magnez wpływa m.in. na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, pokarmowy i wiele innych. Niektórzy uważają, że to właśnie kawa jest przyczyną takiego stanu. Czy kawa naprawdę wypłukuje magnez? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Rola magnezu w organizmie
Magnez jest minerałem, który jest niezbędny dla naszego organizmu, ponieważ bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych, takich jak regulacja ciśnienia krwi, kontrola poziomu cukru we krwi, a także w budowie kości i zębów. Warto również zaznaczyć, że magnez odgrywa kluczową rolę w pracy mięśni i układu nerwowego.
Czy kawa naprawdę wypłukuje magnez? Zbadajmy fakty i mity
Zgodnie z niektórymi badaniami kawa może wpłynąć na wchłanianie i wydalanie magnezu z organizmu. Czy kawa wypłukuje magnez? Czy od picia kawy zależy ilość magnezu w organizmie? Kofeina zawarta w kawie może zwiększać wydalanie magnezu z moczem, co może prowadzić do niedoborów magnezu w organizmie. Dzienne zapotrzebowanie magnezu dla dorosłych mężczyzn (19-30 lat) to 400-420 mg, a dla kobiet (19-30 lat) – 310-320 mg. Wraz z moczem organizm może wydalać pewną ilość magnezu – szacuje się, że około 4 mg na dobę przy dostarczaniu 2-3 filiżanek kawy dziennie (300 mg kofeiny). W każdej filiżance szacuje się zawartość ok. 7 mg magnezu. Choć kawa może prowadzić do niewielkich strat magnezu związanych z moczopędnym działaniem, ilość magnezu dostarczanego przez kawę przewyższa tę stratę.
Zbilansowana dieta, a poziom magnezu w organizmie – rola kawy
Picie kawy w ograniczonych ilościach nie szkodzi zdrowiu. Należy jednak pamiętać, że nadmierna konsumpcja kawy może mieć negatywny wpływ na organizm, dlatego zaleca się ograniczenie do 2-3 filiżanek kawy dziennie. Jeśli zauważasz u siebie niedobory magnezu, nie powinieneś winić za to wyłącznie kawy. Istnieje wiele innych czynników, które mogą przyczyniać się do niedoboru magnezu, na przykład nasz codzienny jadłospis.
Główne źródło magnezu to zrównoważona dieta, bogata w różnorodne pokarmy. Cennym źródłem magnezu są m.in.: ryby i owoce morza, woda mineralna wysokozmineralizowana, mleko, jaja i żółty ser, banany, awokado, a także orzechy i pestki dyni. Uzupełniając codzienną dietę o kaszę gryczaną, ryż, płatki owsiane i pełnoziarniste pieczywo również poprawisz funkcjonowanie całego organizmu.
Nieoczekiwane wnioski z badań koreańskich
Warto też przytoczyć wyniki badań koreańskich naukowców, którzy przeprowadzili kontrolę źródeł oraz ilości magnezu w diecie mieszkańców Korei Południowej. Okazało się, że dla osób w wieku od 30 do 64 roku życia głównym źródłem magnezu jest właśnie kawa. Co więcej, stanowi ona także cenne źródło witamin z grupy B oraz polifenoli, a jej pozytywne działanie na organizm zostało potwierdzone licznymi badaniami.
Utrzymanie równowagi magnezu – krok w kierunku zdrowego stylu życia
Podsumowując, kawa spożywana w nadmiarze ma minimalny wpływ na niedobór magnezu. Dodatkowo należy pamiętać, że kawa, mimo że dostarcza nam tego cennego minerału, to nie może być jedynym źródłem magnezu. Aby uzupełnić magnez, powinniśmy przede wszystkim zmienić dietę, by wyeliminować takie objawy, jak skurcze mięśni, czy zmęczenie. Ważne jest również unikanie nadużywania alkoholu i możliwe zredukowanie nadmiernego stresu – to te czynniki odbierają nam cenne minerały. Chociaż stwierdzenie, że kawa w jakimś stopniu wypłukuje magnez, potas i inne elektrolity jest prawdziwe, nie musisz rezygnować z ulubionego napoju. Straty tych minerałów wyrażane są niemal w śladowych ilościach, jeżeli zachowujesz rozsądny umiar w spożyciu kawy.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą wybornych kaw ziarnistych znanych firm (m.in. Lavazza, Covim, Boasi).