
Trudno sobie dzisiaj wyobrazić przygotowywanie kawy – czy to w domu, czy też w restauracji – ignorując ciekawą odmianę kawowego napoju jakim jest Cappuccino. Szczerze mówiąc ten napój na bazie espresso jest jednym z faworytów wśród bywalców kawiarni i miłośników kawy. Ma cudownie słodki smak i wyjątkową piankę. Ale czym tak naprawdę jest cappuccino? W jaki sposób powinno się odbywać przygotowywanie cappuccino i jakich zasad należy przestrzegać? Przygotowanie cappuccino czy to trudne zadanie?

Czym jest Cappuccino i skąd pochodzi?
Cappuccino jest dużo słodsze i bardziej aromatyczne. Polewamy je pysznym, podgrzanym lub spienionym mlekiem z charakterystyczną, lekką nutą kawowego posmaku.
Wywodzi się z Włoch i jest wytwarzane z gotowanego na parze mleka i espresso. Tradycyjnie składniki tego przepisu to 1/3 espresso, 1/3 podgrzane na parze mleko i 1/3 spienione mleko.
Szukając korzeni Cappuccino musimy cofnąć do początku XX wieku. Wtedy to ekspres do kawy był u szczytu popularności, a większość ludzi we Włoszech zaczęła spędzać dużo czasu w kawiarniach. W ten sposób powstał pierwszy napój zwany cappuccino, serwowany po wietnamsku, czyli z pyszną bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Napój został nazwany na cześć charakterystycznego koloru szat mnichów kapucynów. Po zakończeniu II wojny światowej unowocześnienie ekspresów do kawy i udoskonalenie receptury zaowocowało formą cappuccino. Ten napój stał się wielkim hitem w Europie i był pity szczególnie podczas śniadania. Wraz z nadejściem lat 80 popularność Cappuccino przeniosła się do Ameryki. Przestało ono być już tylko spożywane rano do śniadania, ale stało się przedmiotem zachwytów o różnych porach dnia.
Jak przygotować cappuccino?
Przygotowanie przepysznego, aksamitnego i delikatnego cappuccino nie jest zastrzeżone jedynie dla wprawnego baristy. Przepis na niesamowite cappuccino to pozycja będąca w zasięgu ręki każdego zapalonego miłośnika kawy nawet w zaciszu kuchni domowej. Wystarczy trochę poćwiczyć z parą, wodą i pianką, stosując odpowiedni sprzęt. Jeśli chcesz otrzymać najlepsze cappuccino bez zamawiania w kawiarni, powinieneś zainwestować w ekspres do kawy z wbudowaną dyszą parową lub z wbudowanym urządzeniem do spieniania mleka (Profesjonalny sprzęt Carimali). I oczywiście niezbędny element – ziarna kawy, które są sercem Twojego napoju. My osobiście polecamy kawy z rodziny Covim oraz Boasi ze względu na wysoką jakość ziaren, perfekcyjną selekcję i odpowiednie palenie.
W przybliżeniu porcja cappuccino to 150 ml napoju, który zawiera 25 ml espresso z 85 ml świeżego mleka – dodatkowa objętość pochodzi z działania spieniania świeżego mleka. Oto kroki, jak zrobić to w domu:
Krok 1
Wlej zimne mleko do metalowego dzbanka, zajmując około 1/3 miejsca.
Krok 2
Z dyszy pary uwolnij parę na dwie sekundy, aby usunąć wodę.
Krok 3
Zanurz końcówkę dyszy w dzbanku z mlekiem i rozpocznij spienianie. Zauważysz, że gdy piana podnosi się do góry, zwiększa się objętość mleka. Kiedy tak się stanie, opuść dzbanek i upewnij się, że końcówka jest cały czas zanurzona i przechylona, aby utworzyć wir. Pozwól, by naturalny ruch obrotowy wykonał swoje zadanie.
Krok 4
Kontynuuj gotowanie na parze do momentu, gdy temperatura mleka osiągnie 65 stopni. Szczególnie na początku warty jest wykorzystać termometr, zanim nabierze się wprawy.
Krok 5
Delikatnie uderz podstawą dzbanka o blat, aby ustabilizować piankę.
Krok 6
Zaparz espresso do dużej filiżanki, najlepiej do filiżanki do cappuccino.
Krok 7
Wlej spienione mleko prosto do filiżanki, zaczynając od środka, a następnie okrężnym ruchem w kierunku krawędzi.
Krok 8
Przeczyść parą dyszę pyrę, aby usuną resztki mleka.
Porada profesjonalisty: Konsystencja pianki wynika z zawartości tłuszczu w mleku. Aby uzyskać najdelikatniejsze i najbardziej kremowe cappuccino, wybierz mleko pełne. Jeśli zależy Ci na aksamitnej konsystencji pianki, na razie pomiń mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Ponadto piana wytworzona z odtłuszczonego mleka jest lekka, prawie podobna do bezy, co oznacza, że szybciej się rozpuszcza.

Jaka jest różnica między latte a cappuccino?
Latte i cappuccino to dwa z najbardziej znanych włoskich napojów kawowych i oba są przygotowywane z gorącego mleka. Jednak cappuccino latte mają wiele różnic. Latte to bardziej kremowa wersja napoju kawowego. Przygotowanie go wymaga dwóch trzecich gotowanego na parze mleka, do którego należy wlać jeden szot espresso, a na koniec polać warstwą mlecznej pianki. Z drugiej strony cappuccino ma mocniejszy smak. Przepis zawiera równe ilości mleka, espresso i pianki, dzięki czemu jest aromatyczną mieszanką. Oprócz tego istnieją jeszcze inne różnice między tymi dwoma napojami kawowymi.
1. Cappuccino wykorzystuje mniej mleka na parze w porównaniu do latte.
2. Jeśli chodzi o sposób serwowania, podaje się je w szklance cappuccino umieszczonej na spodku, w komplecie z serwetką, podczas gdy latte oryginalnie wykorzystuje porcelanowe filiżanki o większej zdolności zatrzymywania ciepła.
3. Cappuccino pochodzi z Włoch, a jego nazwa nawiązuje do brązowych szat noszonych przez mnichów kapucynów. Latte pochodzi z Ameryki, choć jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „latte”, które oznacza mleko i kawę. Wreszcie latte ma więcej kalorii. Zasada jest prosta – zużywa więcej mleka a oczywiście mleko ma dużo kalorii. Im więcej mleka wlejesz do swojego napoju kawowego, tym więcej kalorii dostaniesz.
Poza tymi różnicami latte i cappuccino mają podobne składniki: espresso, piankę mleczną i mleko gotowane na parze. Mają też podobną ilość espresso, czyli jeden szot, ale ich stosunek pianki mlecznej do mleka jest różny. Poza tym mają również ten sam poziom zawartości kofeiny.

Jaka jest różnica między tradycyjną kawą a cappuccino?
Cappuccino to na ogół klasyczny włoski napój na bazie espresso. Ma jedyny w swoim rodzaju stosunek 1: 1: 1, który był standardem w latach czterdziestych i od tego czasu jest ulubionym w Europie i Ameryce. Napój ten ma niskokwasowy smak espresso. Z drugiej strony konwencjonalny napój kawowy jest znacznie prostszy. Zamiast inwestować w drogi ekspres do kawy lub majstrować przy spienionym mleku, wystarczy zwykły przelewowy ekspres, aby otrzymać porcję świeżej kawy. Oto zestawienie podstawowych różnic:
Mielenie
Ziarna espresso używane do przygotowywania cappuccino wymagają wyjątkowo drobnego mielenia. Drobne mielenie sprawia, że kawa pod cappuccino jest mocna i bardziej intensywne niż tradycyjna kawa.
Mleko i pianka
Odpowiednia równowaga kawy i mleka jest niezbędna do przygotowania cappuccino. Kiedy dodasz za mało mleka, otrzymasz macchiato, a kiedy za dużo zamieni się w latte.
Kalorie i odżywianie
Jeśli spożywasz 1 lub 2 filiżanki czarnej kawy, nie musisz przejmować się liczbą zawartych w niej kalorii, ponieważ jest ona zgodna ze standardami żywieniowymi. Z drugiej strony w przypadku wszystkich produktów na bazie mleka wartość kaloryczna wzrasta. Standardowa filiżanka pojedynczego espresso zawiera około 110 kalorii i około 6 gramów tłuszczu. Jeśli dodasz garść syropu, cukru i kakao w proszku, wartość wzrośnie.
Pora dnia
Cappuccino serwujemy rano, szczególnie w porze śniadania. We Włoszech zazwyczaj nie znajdziesz go po obiedzie lub kolacji, ponieważ zawiera ogromną liczbę składników mlecznych wywołujących niestrawność, więc nie nadaje się do picia z dużymi posiłkami. Natomiast tradycyjną kawę pija się na początku i na końcu dnia.
Jaka jest różnica między Flat White a Cappuccino?
Flat White tworzy się, nakładając czysto teksturowane mleko lub mikropiankę na pojedynczą lub podwójną porcję espresso. Używa się mniejszych kubków. Ten napój kawowy ma jedwabistą konsystencję. Z drugiej strony cappuccino to w 1/3 espresso, w 1/3 spienione mleko i w 1/3 mleko podgrzane na parze, dzięki czemu kawa jest gęsta i kremowa. Główna różnica między tymi dwoma napojami polega na aplikowaniu mlecznych składników. Flat white to gładkie i aksamitne mleko w połączeniu z espresso, tworzące jedwabiste wykończenie, podczas gdy cappuccino charakteryzuje się grubą, spienioną mleczną górą, która otula filiżankę mleka i espresso.
Kiedy otrzymasz flat white, na wierzchu napoju będziesz się delektować mikropianką. Kluczem do uzyskania tego rodzaju piany jest utrzymanie jednolite mieszanki mleka i pianki podczas całego procesu spieniania, zamiast pozostawiania jej na wierzchu.
Natomiast cappuccino ma na szczycie filiżanki wyjątkową, puszystą piankę. Mleko jest gotowane na parze. Następnie jest kompresowane i wylewane na espresso. W przeciwieństwie do flat white pianka jest zatrzymywana do końca w dzbanku, a następnie umieszczona na górze.

Wniosek
Pora skończyć z konsternacją lub nieporozumieniami przy zamawianiu napojów kawowych. Mamy nadzieję, że z pełną świadomością będziecie teraz mogli dokonywać wyborów mlecznych napojów na bazie kawy, zarówno w ulubionej kawiarni, jak i w zaciszu własnego domu, bez ciekawskich tłumów.