
Tym co sprawia, że przygotowywanie napoju z kawy jest tak fascynujące i można je określić mianem sztuki jest fakt, iż wiele różnych czynników ma wpływ na efekt końcowy. Nawet niewielka zmiana parametrów może mieć kolosalne znaczenie dla ostatecznych doznań przy delektowaniu się gotowym trunkiem. Zazwyczaj dużą wagę przykładamy do wyboru najlepiej nam pasującego rodzaju kawy, sposobu palenia oraz rodzaju parzenia. Jednak zbyt często pomijanym czynnikiem jest grubość mielenia kawy. Mielenie kawy a grubość mielenia – na ile jest to ważne?
Najprościej podzielić sposób mielenia kawy na drobno i grubo. Jednak w rzeczywistości między drobno a grubo istnieje szeroki wachlarz grubości mielonej kawy. Nawet niewielka zmiana wielkości mielenia może radykalnie wpłynąć na ostateczny smak naparu. Aby uniknąć zepsucia walorów smakowych należy spośród siedmiu rozmiarów mielenia wybrać ten, który idealnie pasuje do Twojego sposobu parzenia kawy.
Rodzaje mielenia kawy
Przy mieleniu kawy rozróżniamy siedem rozmiarów mielenia:
- Bardzo grubo
- Grubo
- Średnio grubo
- Średnio
- Średnio drobno
- Drobno
- Bardzo drobno
Opis rodzajów mielenia kawy
- Bardzo grubo – ziarna kawy zostają całkowicie rozbite na duże kawałki. Konsystencja tego mielenia najbardziej przypomina konsystencję soli koszernej. Mielenie bardzo grubo jest najlepsze do kawy kowbojskiej i Cold brew.
- Grubo – Konsystencja jest prawie taka sama jak soli morskiej. Idealny napar to French Press, perkolator.
- Średnio grubo – kawa wygląda szorstko. Konsystencja najbardziej podobna do grubego piasku. Najlepsze dla: Clever dripper, Chemex, zaparzaczy Cafe solo.
- Średnio do średnio drobno – Cząsteczki są trochę mniejsze niż sól kuchenna i zdecydowanie wyczuwasz jej gładkość przy pocieraniu palcem. Ten rozmiar mielenia jest używany do filtrów w kształcie stożka (ekspresy przelewowe), automatycznych ekspresów do kawy (kroplowniki z płaskim dnem) i syfonów.
- Drobno – drobniejsze niż sól, ale nadal wyczuwalne cząsteczki. Espresso zawsze wymaga drobnego mielenia. W tym ustawieniu możesz mielić kawę do Kawiarki i Aeropress
- Bardzo drobno – jak proszek lub mąka i nie da się wyczuć struktury ziarna. Kawa po turecku jest bardzo drobno zmielona.

Czy kupować kawę mieloną, czy mielić ją samemu?
Podstawą uzyskania jak najbardziej intensywnego smaku jest unikanie kupowania kawy zmielonej. Najlepsze efekty osiąga się na świeżo mielonej kawie i to zmielonej w sposób równomierny. W momencie miażdżenia palonej kawy w młynku następuje uwalnianie olejków, a tym samym smaku. Im więcej czasu upływa od zmielenia, tym bardziej spada wydajność ekstrakcji. Logika podpowiada więc, że najlepsze jest mielenie kawy w dobrej jakości młynku tuż przed zaparzaniem.
Oprócz tej kwestii, ważną rolę odgrywa wybór odpowiedniego mielenie dla konkretnego naparu. Rozmiar mielenia ma znaczenie. Różne procesy ekstrakcji kawy wymagają różnych rodzajów mielenia kawy.
Teraz pozostaje jeszcze dobrać właściwy młynek. Rozsądnie jest wybrać wysokiej jakości młynek żarnowy, ponieważ wielkość cząsteczek mielonej kawy powinna być stała dla danego rozmiaru. Pamiętamy oczywiście o utrzymywaniu młynka w czystości przez cały czas, aby kolejnym razem uzyskać podczas mielenia najwyższe walory smakowe.
Szczegółowy przegląd grubości mielenia kawy
Serdecznie zapraszamy na fascynującą podróż do świata mielonej kawy. Podczas tej wyprawy przyjrzymy się różnym rodzajom parzenia przez pryzmat grubości mielenia kawy.
1. Mielenie bardzo grubo [Cold Brew, Kawa kowbojska]
Cold Brew:
Kawa parzona na zimno to w zasadzie ekstrakt otrzymywany z kawy zalanej wodą o temperaturze pokojowej. Bardzo gruboziarniste fusy z kawy moczy się w zimnej wodzie i przechowuje w temperaturze pokojowej przez około 12 godzin. Podaje się ją z lodem, mlekiem i cukrem lub tylko z lodem. Nie można jednak pomylić kawy zimnego naparu z kawą mrożoną. To dwa różne napoje.
Wielkość mielenia: Grubo zmielona kawa lub bardzo grubo zmielona jest niezbędna do zimnego parzenia. Podczas parzenia na zimno trzeba długo moczyć fusy w wodzie, a jeśli jest zmielona zbyt drobno, będzie nadmiernie ekstrahowana. Oznacza to, że nabierze gorzkiego smaku, którego nigdy nie chcielibyśmy osiągnąć.
Stosunek kawy do wody: Ważny jest właściwy stosunek kawy do wody. W przypadku kawy parzonej na zimno najbardziej pożądany stosunek kawy do wody wynosi 1:5,1. Czyli na przykład 250 g kawy na 1275 g zimnej wody.
Kawa kowbojska:
Jak sama nazwa wskazuje, ten sposób parzenia kawy był popularny wśród kowbojów na szlaku. Ten napar kawowy jest nadal używany przy ognisku. Użyj grubo zmielonej kawy z wodą i pozwól jej się zagotować. Kiedy osad się uspokoi, Ty wkraczasz do akcji.
2. Grubo [French Press, Perkolator, Cupping kawy]
French Press:
Garnek prasy zawiera wąski cylinder z tłokiem. Fusy z kawy są umieszczone w cylindrze i dolewana jest do niego gorąca woda. Po pewnym czasie należy lekko docisnąć tłok, aby zaparzona kawa przefiltrowała się ponad fusy.
Wielkość mielenia: Grubo mielona kawa najlepiej nadaje się do francuskiej prasy. Jeśli mielona kawa jest drobna, zatka filtr po naciśnięciu tłoka i wręcz niemożliwe będzie wyciśnięcie naparu. Zbyt zmielona kawa również będzie mieć negatywny wpływ na smak. Jeżeli tłok można łatwo wcisnąć, bez żadnego poru, to oznacza, że jest zmielona zbyt grubo.
Stosunek kawy do wody: Ogólny stosunek kawy do wody to 9-11 gramów kawy na 180 ml wody. Tę ilość kawy można zwiększyć, jeśli chcesz uzyskać mocniejszy napar.
Perkolator:
Ta niegdyś popularna kawa parzy się poprzez ciągłe, cykliczne mieszanie wrzącej wody przez fusy z wykorzystaniem grawitacji. Proces trwa do momentu osiągnięcia odpowiedniej mocy kawy. Przy niewłaściwym parzeniu kawa może być tutaj narażona na działanie zbyt wysokiej temperatury oraz na nadmierną ekstrakcję.
Wielkość mielenia: Miłośnicy kawy preferują do perkolatora mielenie na grubo. Powodem jest to, że w perkolatorze fusy z kawy pozostają w kontakcie z podgrzaną wodą przez dłuższy czas i cyklicznie trwa cały proces. Tak więc zbyt drobne fusy spowodują, że kawa będzie gorzka i szorstka, a zbyt grube fusy mogą osłabić smak naparu.
Stosunek kawy do wody: wystarczy 1 łyżka mielonej kawy na 1 filiżankę wody. Jeżeli więc robisz duże przyjęcie możesz użyć 2,5 filiżanki zmielonej kawy, by uzyskać 40 filiżanek naparu.
Cupping kawy:
Cuppin kawy to profesjonalna praktyka parzenia kawy, wykonywana nieformalnie przez profesjonalistów w celu eksperymentowania ze smakiem i aromatem. Według Specialty Coffee Association of America wielkość mielonych cząstek powinna być grubo zmielona by wykorzystać ją w cuppingu.
3. Średnio grubo [Clever Dripper, Chemex, Zaparzacz Cafe Solo]
Clever Dripper:
Zaparzacz do kawy Clever Dripper oferuje parzenie pomiędzy French Press a ekspresem przelewowym, pozbywając się wad tych dwóch ekspresów do kawy. French Press pozwala na zanurzenie fusów w gorącej wodzie na jakiś czas i utratę ciepła oraz pozostawienie osadu w kawie. Podczas parzenia kawy przelewowej gorąca woda ma niewielki kontakt z fusami i natychmiast spływa, przez co traci konsystencję i powoduje słabszy napar. Clever Dripper wykorzystuje zatyczkę w stożku filtra, która pozwala kontrolować czas namaczania i stabilizuje osad oraz spójność naparu. Otrzymujesz więc doskonałą filiżankę bez osadu.
Wielkość mielenia: Średnio grube mielenie dla Clever dripper może dać dobry wynik.
Stosunek kawy do wody: W Clever Dripp najlepszy stosunek kawy do wody to 24 gramy kawy na 340 gramów wody.
Chemex:
Kawa parzona Chemex jest najbardziej podobna do kawy przelewanej przy użyciu tej samej metody parzenia. Różnica polega na tym, że filtr jest grubszy niż w zaparzaczu przelewowym. Otrzymujesz więc bogatszą, pozbawioną osadów filiżankę kawy.
Rozmiar mielenia: Chemex potrzebuje użycia średnio grubego mielenia, aby uzyskać doskonały napar. Zbyt grubo zmielona kawa może bardzo szybko zaparzyć kawę i nadać jej słabszy smak, a drobne mielenie może zatkać filtr.
Stosunek kawy do wody: chociaż stosunek wody do kawy w dużej mierze zależy od osobistego gustu, zaleca się, aby używać 50 gramów kawy na 750 ml wody.
Zaparzacz Cafe Solo:
Jest to jedna ze szlachetniejszych metod parzenia kawy, a proces parzenia jest podobny do French Press z wykorzystaniem filtra, który schodzi do szklanej komory Cafe Solo. Smak, który otrzymujesz jest czystszy i szlachetniejszy niż we French Press.
Wielkość mielenia: Ponieważ zaparzacz Cafe solo wymaga nieco dłuższego czasu zaparzania, średnio gruboziarnista kawa mielona jest najlepsza dla uzyskania przyjemnego, czystego i bogatego smaku.
Stosunek kawy do wody: Minimalna dawka wynosi 1 łyżkę kawy na 120 ml wody.
4. Średnio [ekspres przelewowy, kroplownik, syfon]
Ekspres przelewowy
Ta bardzo prosta metoda rozpoczyna się od wsypania średnio zmielonej kawy do filtra do kawy w kształcie stożka i powolnego przelewania gorącej wody przez fusy.
Wielkość mielenia: Zmiel kawę w młynku na średnim poziomie mielenia. Drobne mielenie zakończy się bardzo wolnym naparem i nie uzyskasz dobrego smaku.
Stosunek kawy do wody: 25 gramów kawy na każde 350 gramów wody zapewni dobry wynik.
Kroplownik:
Zaparzanie przebiega podobnie, jak w ekspresie przelewowym z tą różnicą, że masz większą kontrolę nad procesem zaparzania.
Rozmiar mielenia: podobnie, jak w ekspresie przelewowym najbardziej sprawdzi się kawa zmielona na średnim poziomie.
Stosunek kawy do wody: 2 łyżki mielonej kawy na 180 ml wody są zalecane do parzenia kroplowego.
Syfon
Kawa parzona w syfonie (zaparzacz próżniowy) to rodzaj parzenia metodą infuzji. Syfon składający się z dwóch komór – termos próżniowy i próżniowa komora na kawę. Proces rozpoczyna się od podgrzania wody w dolnym naczyniu i wypchnięcia jej do próżniowej komory kawy poprzez syfon. Tam dochodzi do ekstrakcji kawy która opada z powrotem do dolnej komory po przefiltrowaniu. W rezultacie otrzymujesz delikatną kawę, z wyglądu przypominającą herbatę.
Wielkość mielenia: Wielkość mielenia jest nieco drobniejsza niż w przypadku zwykłej kawy przelewanej, czyli średnio drobno byłby do tego najlepszym sposobem mielenia.
Stosunek kawy do wody: według normy SCAA stosunek kawy do wody dla zaparzacza syfonowego wynosi 30 gramów kawy na 480 ml wody.
5. Drobno [Espresso, Aeropress, Kawiarka]
Espresso
Espresso to bardzo skoncentrowany napar i baza wielu innych napojów kawowych. Prawie wrząca woda przepływa przez drobne fusy, czego konsekwencją jest przyjemna pianka na wierzchu z gęstszym naparem.
Rozmiar mielenia: Ziarna kawy należy zmielić na wystarczająco drobne, aby rosnące ciśnienie wody łatwo przepychało się przez kawę i tworzyło piankę na wierzchu. Bardzo drobno zmielona kawa może zatkać filtr podczas tłoczenia wody pod ciśnieniem.
Stosunek kawy do wody: W przypadku shotów espresso istnieją różne proporcje dla różnych rodzajów shotów. Normalny stosunek proporcji espresso to 1:2. Na początku przypuśćmy, że bierzesz 18 gramów mielonej kawy na 36,5 gramów wody.
Kawiarka
Kawiarka to ekspres do kawy z trzema komorami. Wrząca woda jest przepychana z dolnej komory przez fusy z kawy w środkowej komorze, by ostatecznie osiąść w górnej komorze w postaci naparu.
Wielkość mielenia: Wielkość mielenia powinna być tak drobna jak espresso. Kawa ma taką samą moc jak espresso, ale brakuje jej pianki espresso.
Stosunek woda do kawy : Standardowy stosunek wody do kawy w kubku do kawy Bialetti wynosi 15-17 gramów na 4 filiżanki.
Aeropress:
Kawa zaparzona w ekspresie do kawy Aeropress jest gładsza niż espresso, a jej smak plasuje się pomiędzy kawiarką a french press.
Wielkość mielenia: W Aeropress doskonale sprawdzą się cztery rodzaje mielenia kawy. Wszystko zależy od osobistych upodobań. Na przykład parzenie przez:
1 minutę – drobno zmielona
3 minuty – średni stopień zmielenia3-4 minuty – grubo
4-5 – bardzo grubo
6.Bardzo drobno [kawa po turecku]
Kawa po turecku
Ta tradycyjna arabska kawa jest przygotowywana z bardzo drobnego mielenia, umieszczana w garnku z powoli gotowaną wodą. Nie jest łatwo znaleźć młynek, który będzie mielił kawę na bardzo drobno
Jak podobała Ci się ta wycieczka po świecie mielenia kawy? Zapamiętałeś wszystko? Wcale nie musisz. Możesz wykorzystać ten artykuł jako swoisty przewodnik i częściej do niego wracać. Teraz nadszedł czas, by sprawić sobie solidny młynek i wyruszyć na własną wyprawę. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą młynków (z dobrym sprzętem podróżuje się znacznie wygodniej) oraz z ofertą wybornych kaw ziarnistych znanych firm (m.in. Lavazza, Covim, Boasi).