postimg
Opublikowano

Mleko do kawy bez laktozy – alternatywa dla mleka krowiego

59843409 655730298217568 435599446964231262 N

Alternatywy mleka stały się w ostatnich latach bardzo popularne wśród konsumentów kawy. Jest to spowodowane obawami zdrowotnymi, jakie się pojawiają w związku z mlekiem krowim. Chociaż mleko zawiera wysoki poziom wapnia, jest również bogate w tłuszcz i cholesterol. Mleko do kawy bez laktozy – czy ma to sens?

Spożywanie krowiego mleka wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty, a niektóre badania sugerują, że może również zwiększać ryzyko raka jajnika. Mleko jest również alergenem, który może powodować problemy zdrowotne u niektórych osób.

Jakie są więc alternatywy dla mleka krowiego w codziennej filiżance kawy? Najprościej można to skwitować stwierdzeniem: Picie czarnej kawy. Jednak stosując dodatek do kawy można wiele zyskać. Dodatek może maskować gorzkie związki i cierpkie smaki powstające podczas parzenia ziaren kawy w gorącej wodzie. Aby ułatwić podjęcie decyzji w kwestii dodawania mleka do kawy, przedstawiamy kilka najpopularniejszych jego substytutów.

Mleko bez laktozy - sojowe

MLEKO SOJOWE

Mleko sojowe powstaje z namoczenia suszonych ziaren soi, a następnie zmielenia ich w wodzie. Wytwarzane mleko ma lekko orzechowy smak, który dobrze komponuje się z kawą. Jest to bardzo zdrowa alternatywa dla mleka krowiego, ponieważ niesłodzone mleko sojowe zawiera:

  • W przybliżeniu taki sam poziom białka jak mleko krowie
  • Mniej kalorii niż mleko krowie
  • Dwanaście razy mniej cukru niż mleko krowie
  • Dużo mniej tłuszczu niż mleko krowie (blisko zera tłuszczów nasyconych)
  • Jest bez laktozy (co czyni go idealnym dla osób z nietolerancją laktozy)
  • Jest bez cholesterolu

Mleko sojowe jest również naładowane witaminami i minerałami, w tym witaminą B12, witaminą A i potasem. Zawiera mniej witaminy D i wapnia niż mleko krowie, ale można kupić wzbogacone mleko sojowe, które ma takie same poziomy tych składników odżywczych jak mleko krowie.

Badania wskazują, że mleko sojowe może zmniejszać lipoproteiny o niskiej gęstości („zły” cholesterol) i trójglicerydy.

Smak mleka sojowego może się znacznie różnić w zależności od marki i jakości użytego ziarna sojowego, dlatego warto poeksperymentować z kilkoma różnymi producentami. Mleko sojowe jest również produkowane w dodatkowych wersjach smakowych, a wielu pijących kawę lubi używać waniliowego mleka sojowego. Pamiętaj tylko, że smakowe mleko sojowe zwykle zawiera znacznie więcej cukru niż niesłodzone mleko sojowe.

Mleko sojowe dobrze się nagrzewa i może być używane do każdego rodzaju kawy, w tym cafe latte i cappuccino.

Mleko bez laktozy - migdałowe

MLEKO MIGDAŁOWE

Kolejne mleko do kawy bez laktozy to mleko migdałowe. Ostatnio wyprzedziło ono mleko sojowe i jest najpopularniejszą alternatywę mleka. Jest to bardzo zdrowa alternatywa dla mleka, która składa się z mielonych migdałów i wody. Handlowe produkty z mleka migdałowego są dostępne w różnych smakach i często są wzbogacane witaminami i minerałami. W porównaniu do mleka krowiego niesłodzone mleko migdałowe zawiera:

  • Mniej kalorii (40 kalorii na filiżankę w porównaniu do 149 kalorii w mleku krowim)
  • Prawie 4 razy mniej tłuszczu
  • Nie zawiera cukru
  • Nie zawiera laktozy
  • Nie zawiera tłuszczów nasyconych
  • Nie zawiera cholesterolu

Mleczko migdałowe jest naturalnie bogate w witaminy i minerały, w tym witaminy A, B, E, mangan, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź i cynk. Jednak mleko migdałowe ma bardzo niską zawartość białka i zawiera tylko 1 gram białka na filiżankę — w porównaniu do 7,69 grama mleka krowiego i 6,95 grama mleka sojowego. Mleka migdałowego nie powinny spożywać osoby z alergią na orzechy.

Pod względem smaku surowe mleko migdałowe jest lekko cierpkie i orzechowe. Może się rozdzielić po podgrzaniu, co jest problematyczne, jeśli robisz cappuccino lub cafe latte. Aby obejść ten problem, niektórzy kawosze mieszają mleko migdałowe z mlekiem kokosowym, które jest bogate w tłuszcz i nie rozdziela się po podgrzaniu.

Mleko bez laktozy - ryżowe

MLEKO RYŻOWE

Mleko ryżowe jest popularne wśród niektórych miłośników kawy, którzy mają alergie lub ograniczenia dietetyczne uniemożliwiające im picie mleka krowiego, migdałowego lub sojowego.

To bardzo prosty napój, zrobiony z mielonego ryżu i wody. Mleko ryżowe nie ma szczególnie wysokiej wartości odżywczej, dlatego często jest wzbogacane witaminą D, B12, żelazem, wapniem i witaminą C. W porównaniu z mlekiem krowim, mleko ryżowe zawiera:

  • Nie zawiera tłuszczów nasyconych
  • Nie zawiera cholesterolu
  • Nie zawiera laktozy
  • Więcej węglowodanów
  • Niestety mleko ryżowe ma bardzo niską zawartość białka i wapnia.

Mleko ryżowe jest bardzo wodniste, więc nie daje takiego samego odczucia w ustach jak mleko krowie. Niektórzy twierdzą, że mleko ryżowe jest zbyt bogate w skrobię lub ma metaliczny smak, aby cieszyć się kawą. Nie pieni się dobrze, ponieważ nie zawiera białka, więc nie nadaje się do cappuccino i innych napojów kawowych, które wykorzystują podgrzewane mleko.

Mleko bez laktozy - kokosowe

MLEKO KOKOSOWE

Mleko kokosowe to kolejna alternatywa dla mleka, która stała się bardzo popularna w ostatnich latach. Jest to płyn, który pochodzi ze startego miąższu brązowego orzecha kokosowego. Jest doskonałym źródłem witamin B, E, C oraz szeregu minerałów, w tym żelaza, fosforu, miedzi, selenu, wapnia, magnezu i sodu. Ma znacznie więcej niacyny (witaminy B-3) niż mleko krowie.

Niestety mleko kokosowe ma dużo kalorii i tłuszczu. Jedna filiżanka mleka kokosowego zawiera 552 kalorie i 57 gramów tłuszczu — w porównaniu do mleka krowiego, w którym znajdziemy 149 kalorii i 7,93 gramów tłuszczu. Zawiera również znacznie mniej wapnia niż mleko krowie.

Ze względu na zawartość tłuszczów nasyconych, które zawiera mleko kokosowe, należy je spożywać ostrożnie — lub mieszać z mlekiem migdałowym, co obecnie robi wielu kawoszy.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu mleko kokosowe jest gęste, bogate i kremowe. Jest również słodkie i zachowuje ten pyszny kokosowy smak. Dobrze się nagrzewa i nie rozdziela się, dzięki czemu nadaje się do każdego rodzaju napoju kawowego. Niektórzy twierdzą, że mleko kokosowe jest najlepszą dostępną alternatywą dla mleka krowiego. Jedynym problemem jest poziom tłuszczu — więc ciesz się nim z umiarem!

Mleko bez laktozy - konopne

MLEKO KONOPNE

Mleko konopne może być nieco trudne do znalezienia, ale jest to bardzo pożywna alternatywa dla mleka, którą warto spróbować. Wykonane jest z nasion konopi nasączonych wodą i ziemią.

Niektóre z wielu witamin i minerałów zawartych w mleku konopnym to potas, fosfor, magnez, fitosterole, błonnik, żelazo, kwas askorbinowy, beta-karoten, wapń, ryboflawina, niacyna i tiamina. Mleko konopne jest również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca. Jest również bardzo bogate w białko.

Minusem mleka konopnego jest to, że jest bardzo wodniste – prawie tak wodniste jak mleko ryżowe. Nie nadaje się do samodzielnego podgrzewania i musi być zmieszany z cięższym alternatywnym mlekiem, takim jak mleko kokosowe, aby zrobić cappuccino lub cafe latte.

Ma łagodny, orzechowy smak, który wielu osobom przypada do gustu. Dużo lepiej sprawdza się jako dodatek do herbaty niż do kawy.

Mleko bez laktozy - nerkowca

MLEKO NERKOWCA

Inne mleko do kawy bez laktozy to mleko nerkowca. Jest wytwarzane w podobny sposób do mleka migdałowego, czyli przez zmielenie orzechów nerkowca i zmieszanie ich z wodą. Mleko nerkowca ma mniej orzechowy smak niż mleko orzechowe. Jest bardzo niskokaloryczne, niskotłuszczowe, nie zawiera laktozy, cukru ani tłuszczów nasyconych.

Jednak nie zawiera błonnika i mniej niż 1 gram białka na filiżankę. Większość komercyjnych mlek nerkowca została wzbogacona witaminami A, D i B12.

Jest to dość kremowe i słodkie mleko, które dobrze komponuje się z kawą. Nie rozdziela się tak szybko, jak mleko migdałowe, ale możesz mieć problemy, jeśli spróbujesz zrobić z niego cappuccino. Zmieszanie go z mlekiem kokosowym lub mlekiem sojowym może pomóc mu dobrze się ogrzać!

Reasumując, mleko do kawy bez laktozy? W wielu wypadkach dobrą alternatywą dla krowiego mleka.

Źródła:

Anderson, J., Johnstone, B. i Cook-Newell, M. (1995). Metaanaliza wpływu spożycia białka sojowego na lipidy w surowicy. New England Journal of Medicine, 333 (5), 276-282.